Slovenija
96 ogledov

Jazbinšku bodo rubili plačo

Kazenska ovadba Lekarne Ljubljana ne pije vode, pravi Miha Jazbinšek. (Foto: Boš Žurnal24 main
Ker ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek županu Zoranu Jankoviću ni plačal štiri tisoč evrov odškodnine, mu bodo zarubili plačo.

Jazbinšek mora Jankoviću plačati odškodnino zaradi izjav v intervjuju za Delo decembra 2008. Na račun župana je takrat naštel nekaj kritik, Janković pa je njegove izjave doživel kot razžalitev. Zato je za izrečeno zahteval 20 tisoč evrov odškodnine, poroča Delo.

Župana je najbolj zmotil očitek o nezakonitem delovanju oziroma "goljufanju", zato je proti Jazbinšku poleg civilnega postopka sprožil tudi kazenskega zaradi domnevne žaljive obdolžitve (ta epiloga še ni dobil).

Prvostopenjsko sodišče je tako Jankoviću prisodilo denarno odškodnino v višini štiri tisoč evrov, ker meni, da Jazbinškove navedbe, da župana še niso ujeli, ker ne delujejo sistem, policija, preiskovalci in tožilstvo, ni mogoče razumeti drugače, kot da Jankoviću očita goljufijo v okviru kaznivega dejanja.

Jazbinšek: To so bile konstruktivne kritike

Po mnenju sodišča, kot poroča časnik, je to žaljiva obdolžitev, sodniki pa niso sprejeli Jazbinškovih trditev, da so bile to le konstruktivne kritike, do katerih ima pravico v skladu s svobodo izražanja in pravico javnosti do obveščanja.

Višje sodišče je novembra lani zavrnilo Jazbinškovo pritožbo in potrdilo odločitev o odškodnini, na županovo duševno trpljenje pa je po mnenju sodišča vplivalo tudi dejstvo, da je bil intervju objavljen v vplivnem in zelo branem časopisu. Izjava, da "on goljufa neposredno, prej pa so delovali zamegljeno", pa je nedvoumno "hud poseg v čast in dobro ime" ljubljanskega župana.

Jazbinšek je vseskozi zanikal, da je izrekel besedo goljuf – intervjuja pred objavo menda ni avtoriziral. A sodišča ni prepričal, saj ni nikoli zahteval objave popravka. Mestni svetnik tudi pol leta po pravnomočnosti sodbe odškodnine ni plačal, zato je sodišče dovolilo izvržbo, in sicer z rubežem plače oziroma denarja z računa.

Komentarjev 3
  • matt5 21:57 26.junij 2012.

    križar ta mozoljasta kumara naj ti zraste ,da ne rečem namesto česa . tip je edini dober kritik v MOL-U .

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:25 26.junij 2012.

    Mogoče mu bodo iz tega rubeža samo privarčevali,da si bo operiral to svojo mozoljasto kumaro in bo pol zgledal normal človk?

  • zdrej 09:20 26.junij 2012.

    A Jankoviću pa ne bodo rubili par letnih plač, ki jih je dolžan okrog in okrog?