Slovenija
26 ogledov

Je bila stavka v Tešu zakonita?

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Sodišče bo presojalo, ali je bila stavka v Tešu zaradi menjave Uroša Rotnika zakonita. Novi šef Simon Tot zato sindikalistu Branku Sevčnikarju ni dal izredne odpovedi.

Pristojno sodišče bo poleg zakonitosti stavke, ki jo je organiziral podjetniški sindikat Teša v času od 12. 11. 2010 do 16. 11. 2010., presojalo tudi, ali so bile spoštovane procesne predpostavke za zakonitost izvedbe stavke, kot jih določa zakon o stavkah. Poleg tega bo sodišče presojalo, ali je stavkovne zahteve podjetniškega sindikata Teša sploh mogoče šteti za uresničevanje interesov s področja dela delavcev. Direktor Teša Simon Tot se je zato  odločil, da tokrat izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi gospodu Branku Sevčnikarju ne poda.

''To je modra odločitev''
"Menim, da je to modra odločitev in da ni bilo nobenih pravih razlogov za ta ukrep izredne opdovedi, dokazali bomo tudi zakonitost stavke, o čemer v sindikatu ne dvomimo. Zaostrovanj ne bo, tudi napovedane stavke ne, za zdaj. Ostaja namreč še kar nekaj odprtih vprašanj, a to je že druga tema,"  je ob tem za zurnal24.si povedal sindikalist Branko Sevčnikar.

Direktor Teša se je odločil, da tokrat izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi gospodu Branku Sevčnikarju ne poda, v prepričanju, da bo sodišče presodilo v prid poslovodstva Teša, kar pa bo osnova in začetek jasne sodne prakse, ki bo omogočila vsem delodajalcem, da v morebitnih podobnih nezakonitih ravnanjih sindikata ali sindikalnih vodij omogoči pravno podprto izredno odpoved zaposlitve, so sporočili iz Teša.

Simon Tot je že večkrat poudaril, da "je za delo gospodarskih družb nujno, da se spoštuje pravni red Republike Slovenije, kar mora biti tudi vodilo delovanja sindikatov. Poslovodstvo TEŠ  v omenjenem primeru pričakuje, da bo odločitev sodišča podala zavezujoče smernice za bodoče sindikalno delovanje," so v Termoelektrarni Šoštanj zapisali v sporočilu za javnost.

Direktor Teša tudi meni meni, da so naloge in dejavnosti, povezane z gradnjo bloka 6, ki so jih podprli tudi sindikati, izrednega pomena in morajo nemoteno potekati naprej. Ta teden so v podjetju že stekli intenzivni pogovori s sindikati in predstavniki zaposlenih, ki so se seznanili s programom direktorja Teša. Podrobno so jim bile predstavljene predvsem dejavnosti, povezane z gradnjo nadomestnega bloka 6. "Zato tudi ne razumemo, zakaj sindikati še vedno grozijo s splošno stavko v energetiki, saj so pogovori in skupne namere v smeri pozitivnega in korektnega sodelovanja že stekli, vrata direktorja TEŠ pa so za vse zaposlene TEŠ, ne le za predstavnike sindikata in sveta delavcev, vedno odprta," so še sporočili iz Teša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.