Slovenija
13719 ogledov

Je bogatejši Golob ali Janša? Podatki kažejo ...

Janez Janša Profimedia Janez Janša, predsednik SDS.
Objavljeni so podatki, kakšno je finančno stanje parlamentarnih strank v Sloveniji. SDS je v eni kategoriji pridobivanja denarja nenadkriljiva.

Letna poročila političnih strank za lani, objavljena na Ajpesu, kažejo, da je bila SDS tudi lani finančno najmočnejša stranka, kljub temu, da je imela med parlamentarnimi strankami največ odhodkov.

Največ prihodkov je imela Svoboda, več kot polovico teh je prejela iz proračuna. Največji dolg je imela SD, ki je prejela tudi največ donacij.

V spodnji tabeli je so zbrani podatki o prihodkih in odhodkih parlamentarnih političnih strank v letu 2023, višini sredstev ter seštevek dolgoročnih in kratkoročnih obveznostih oz. dolga.


Največ so sicer lani trošili pri opozicijski SDS, kjer pa so ostali z zelo dobrim razmerjem med prihodki in odhodki. Najnižji dolg imajo pri Levici in NSi, v krščanski demokraciji so lahko zaovoljni tudi z višino sredstev, s katerimi so se podali v leto 2024, ki bo po enem letu zatišja znova v znamenju volitev (evropske) in referendumov.

Podatki v spodnji tabeli prikazujejo razčlenjene vire prihodkov političnih strank: sredstev iz državnega proračuna, proračuna lokalnih skupnosti, članarin in denarnih ter drugih donacij fizičnih oseb.


Razvidno je, da je zaradi števila poslancev daleč največ denarja iz proračuna prejela največja parlamentarna stranka Svoboda. Je pa ta iz naslova članarin šele na tretjem mestu, daleč spredaj je SDS, sledi SD. Ima pa slednja med prihodki ogromno denarnih prispevkov. Levica na drugi strani iz tega naslova dosega le en odstotek tistega od svoje konkurentke. 

Glede sredstev, ki jih ima na razpolago, je s skoraj 1,8 milijona SDS močno v vodstvu, sledi ji NSi.

Stranka Svoboda je imela kot edina izmed strank še nedenarne donacije v višini 1.362 evrov, ki jih tabela ne zajema.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
 • Avatar Leon
  Leon 08:51 14.april 2024.

  Bogati se bogatijo na račun revežev medtem ko se oni prepirajo kateri njihov leader je bogatejši.

 • Avatar luckyss1
  luckyss1 03:27 14.april 2024.

  Primerjate jabolka in hruške..Golob je res veliko zaslužil, ampak legalno, medtem, ko je Janša do denarja prišel nelegalno..Poseduje verjetno 100 milijonov evrov +, ampak ima problem kako ta denar oprati..Zato sestrične, bratje,Avstralija, Đuđićke, Snežići itd.. https://www.jutarnji.hr/naslovnica/jansa-je-hrvatima-i-bosancima-prodao-oruzje-za-300-mil.-maraka-u-gotovini-3313979

 • jakec1575 21:59 13.april 2024.

  jansa ga ma v crnem fondu ene 20mio. in ne ve al je dala za volvota mama al tasca.