Slovenija
22 ogledov

Je čas za prodajo ali nakup?

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Koalicijski partnerji so v ponedeljek pri premieru Janezu Janši razpravljali tudi o možnosti prodaje bank in državnih družb v celoti. V opozicijskih PS in SD prodaji nasprotujejo.

Vodja poslancev SLS Mihael Prevc je potrdil, da je na ponedeljkovem srečanju koalicije beseda tekla tudi o prodaji bank in državnih družb v celoti. A, kot je poudaril, so v SLS do tega zadržani, saj bi šlo v primeru prodaje do kršitve koalicijske pogodbe. Koalicijska pogodba je glede prodaje ključnih strateških naložb jasna: država naj v njih obdrži kontrolni delež, torej 25 odstotkov in eno delnico. "Če se bomo odločili prodati banke, Telekom, to pomeni, da je treba popraviti koalicijsko pogodbo," je dodal. O možnosti prodaje bank in državnih družb bo v petek odločal izvršilni odbor SLS. "Izvršilni odbor bo povedal, kako naprej. Moje razmišljanje je, da SLS verjetno ne bo prižgala zelene luči za prodajo na tak način," je zatrdil Prevc.

V DL po besedah njenega predsednika Gregorja Viranta sledijo koalicijski pogodbi, a bodo v stranki o možnosti prodaje bank in državnih družb v celoti še razpravljali. "Znano je, da je DL naklonjena umiku države in gospodarstva v čim večji meri, razen tam, kjer podjetja upravljajo z javno službo ali javno infrastrukturo," je danes novinarjem dejal Virant. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je medtem pisno pojasnil, da so v koalicijski pogodbi kot enega izmed temeljnih ciljev zapisali umik države iz tekočega vodenja, kadrovanja in poslovanja podjetij v državni lasti in prodajo podjetij v državni lasti, pod pogojem, da je prodaja racionalna in da v maloštevilnih strateških podjetjih država obdrži delež, ki ji omogoča vpliv na njihove temeljne odločitve.

V soboto je minister Janez Šušteršič v pogovoru za agencijo Reuters zatrdil, da bo država skušala v prvi polovici leta 2013 prodati deleže v bankah in nekaterih državnih družbah. Poleg NLB, Nove Kreditna banke Maribor in Abanke Vipe bi se lahko na seznamu za prodajo tako znašli tudi Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav in Petrol.

"Zdaj ni čas za prodajo"

V opozicijskih PS in SD nasprotujejo prodaji bank in državnih podjetij v celoti. V poslanski skupini PS pravijo, da je zdaj čas za kupovanje in ne za prodaje, v poslanski skupini SD pa menijo, da želi vlada prek privatizacije razprodati državni premoženje.

Zgodba o "domači" Krki in "tujem" Leku je po njihovem dovolj zgovorna in kaže, da znamo Slovenci delati dobro, če pustimo sposobnim direktorjem, da opravljajo svoj posel.

"Imamo pa v Sloveniji trenutno velik problem, da imamo v vladi ljudi, ki so v letih 2005-2008 obglavili ceh sposobnih slovenskih direktorjev in ki danes mislijo, da so nasveti iz tujine in tuji lastniki boljša rešitev kot domače znanje," so še poudarili v PS.

V poslanski skupini SD medtem ves čas opozarjajo, da je edini cilj te vlade "razprodati 12,5-milijardno državno premoženje preko privatizacije vseh pomembnejših slovenskih družb, ki predstavljajo temelj, na katerem bi se lahko gradila gospodarska rast in razvoj". Pri prodaji bank in državnih družb v celoti, kot se napoveduje s strani koalicije, gre tako za prodajo slovenske suverenosti, je prepričan vodja poslancev SD Janko Veber.

Nedavne izjave ministra za finance, da namerava vlada prodati delež v Telekomu, Zavarovalnici Triglav in Petrolu, po Vebrovih besedah kažejo, da želi koalicija kljub trenutni blokadi pri hitremu sprejemu zakona o slovenskem državnem holdingu in slabi banki, (raz)prodajo opraviti kar na lastno pest, brez DZ ali drugega nadzornega mehanizma.

"Tudi zgled ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, ki je domnevno izrabil notranje informacije pri nakupu delnic Telekoma, med drugim priča o tej nameri, da se s prodajo okoristijo določeni ljudje in da se proračunska luknja krpa na račun delovnih mest in razvojne perspektive za sedanje in prihodnje generacije," še meni Veber.

Komentarjev 4
  • feferon 16:58 12.december 2012.

    Od kdaj pa so politiki najboljši gospodarstveniki? pri njih je čas za prodajo najboljši takrat, ko lahko operejo denar ins pucajo firmo na kant!

  • deželan 19:31 11.december 2012.

    Če se NLB res misli prodati za 1 € , je vseeno, če jo prodajo zaposlenim. Vsak zaposlen da 1000 € in postane solastnik.Pri 8.800 zaposlenih bi tako zbrali 8,5 mio EUR.Ker banka potrebuje dokapitalizacijo 375 mio EUR ...prikaži več , naj država ta denar novim lastnikom le posodi za dobo 10 let, vrejo pa naj v višini 2 ali 3 x vrednosti posojila, za ta namen lahko povabijo tudi ostale državljane , če so priopravljeni vložiti in jih na dobiček oprosti daveke . V primeru da NLB - zaposleni denarja ne vrejo so dolžni osebno in iz lastnega premoženja povrnejo posojen denar državi.Prepričan sem, da bi se zaposleni znali samoorganizirati a le brez vpletanja politikov in iz banke narediti dobro zgodbo ! V preteklosti je NLB opredelila skoraj vse naložbe kot slabe, jih odpisala , čeprav so ob minimalni podjetnosti dajo hitro dobro vnovčiti.

  • tomazz 19:25 11.december 2012.

    Takoj vse prodat 100% da bo konec kraj in klientilizma. Najprej a vse banke. Pol pa naj se vidi kdo je sposoben v teh firmah dobiti službo.