Slovenija
121 ogledov

Je "domača" šunka res iz Slovenije?

Zajtrk Profimedias
Večina si velikonočnih praznikov brez šunke ne more predstavljati, a zaradi veljavnih predpisov ob njenem nakupu ne boste mogli izvedeti, od kod prihaja meso.

Od kod prihaja meso v Sloveniji "proizvedenih" mesninah? V dveh različnih trgovinah smo skušali na "velikonočnem oddelku" kupiti mesnino, ki bi bila narejena iz doma skotenih, vzrejenih in zaklanih prašičev, a tega z gotovostjo nismo mogli. Najmanj deset različnih kosov "šunk" oznake o poreklu mesa ni imelo.

Zakaj? Po trenutni zakonodaji označevanje porekla predelanih mesnin ni potrebno. Torej navedba porekla surovine je obvezna na surovem kosu mesa, med tem ko denimo na šunki, pršutu ali salami tega ni potrebno navajati. Tako tudi ne morete izvedeti, od kod je meso prišlo. Lahko je slovensko, hrvaško ali pa bolgarsko.

Poreklo predelanih mesnin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poreklo predelanih mesnin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poreklo predelanih mesnin  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poreklo predelanih mesnin  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vprašljiva je tudi (pre)ugodna cena

Peter Čelofiga, predelovalec mesnin in član Kmetijsko-gozdarske zbornice, pravi, da so predelovalci mesa na kmetijah podvrženi kontrolam ter da bi se sledljivost mesa morala zagotavljati že na podlagi zakola v klavnicah. Priznava pa, da je "šunkam" v trgovini praktično nemogoče določiti poreklo: "Vprašljiva je tudi cena, kako je mogoče šunko ali vratovino prodajati za tri evre na kilogram?"

Pri Čelofigovih, kjer je letošnja ponudba velikonočnih šunk že pošla, pravijo, da kilogram pri njih stane osem evrov. "Stranke so zadovoljne, ker vedo, kaj bodo dobile," še pravi Peter Čelofiga, ki opozarja na to, da se je ponudba mesnin pod pultom oziroma na črnem trgu po uvedbi davčnih blagajn še povečala. 

Desetina mesa predelana mimo predpisov

V preteklosti so na Kmetijsko-gozdarski zbornici ocenjevali, da naj bi Slovenci porabili kar okoli deset odstotkov mesa, ki je predelano mimo predpisov. Največja težava je, da nad tem mesom in izdelki nihče ne bdi. Vprašanje je kje in na kakšen način je predelano. 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 10:49 27.marec 2016.

    Naredili strašen zakon , pustili pa luknjo , da jih lahko MAFIJA hebe kakor hoče !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:52 25.marec 2016.

    Problem je ker te mini globe ne pomenijo nič. Vse kar šteje je prepoved poslovanja.

  • erikkk 13:21 25.marec 2016.

    sej če po eni strani v slovenijo ne pride škart pride pa po drugi ... tako je v tej državi ful se neki dela na tem da je kontrola na vrhuncu po drugi strani pa ... iz članka več kot razvidno