Slovenija
8178 ogledov

Je hčerka Bojanu Požarju "posodila" milijon evrov?

Bojan Požar Planet TV
Novinar in nekdanji politik Bojan Požar se je znašel pod lupo Fursa. Zakaj?

Pred časom je politik in novinar Bojan Požar sam razkril, da je preiskovalna komisija pod vodstvom poslanke Svobode Mojce Šetinc Pašek, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja SDS, njega in njegovo družbo Lanaka Media prijavila na Finančno upravo Republike Slovenije (Furs) zaradi suma kršitve davčne zakonodaje, poroča Reporter.

Kolegi z Reporterja so pri pregledu bilanc poslovanja podjetja Lanaka Media ugotovili, da je družba konec lanskega leta imela skoraj milijon evrov kratkoročnih posojil, leto poprej pa 969 tisoč evrov. Za kratkoročna posojila obstaja utemeljeni sum, da jih posoja kar Bojanu Požarju, ki jih nato porabi za financiranje zasebnega življenja, pišejo pri Reporterju.

Ker gre za visoke zneske posojil, bi morala biti na to pozorna finančna uprava (FURS) in preveriti, komu jih je družba posojila. Če jih je Požarju, je to sporno, ker gre za povezane osebe (družba direktorju, hči očetu), kar zagotovo ni poslovni razlog. Že višina kaže, da gre v resnici za dolgoročna in ne kratkoročna posojila, ki jih je praviloma treba vrniti v letu dni, so še dodali. 

Izdajatelj spletne strani Požareport je Lanaka Media, lastnica tega je Požarjeva hči Maša Kavtičnik Požar. Bojan Požar pa je direktor omenjenega podjetja.

 "V kolikor je bilo posojilo dano zaposleni osebi, se v tem primeru nevrnjeno posojilo šteje za drugi dohodek iz delovnega razmerja," so za Reporter pojasnili na Fursu. To bi lahko torej pomenilo več sto tisoč evrov dodatnega davka, so zapisali pri Reporterju.

Astronomski prihodki za branost, ki je manjša od drugih medijev

"V lanskem letu, ki so ga zaznamovale parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve, je ustvaril 360.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli 30.000 evrov na mesec. Gre za astronomske zneske, ki jih ni mogoče utemeljiti z branostjo spletnega portala Požareport. Ta je namreč manjša od drugih medijev, ki z oglaševanjem ustvarjajo nekajkrat nižje prihodke. Ključ do Požarjevega uspeha in osebnega bogastva se skriva v oglasih državnih podjetij," ugotavlja Reporter. 

Od kod denar?

Reporter ugotavlja, da so se na njegovem portalu v preteklosti prikazovali oglasi Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije, Petrola, Save Turizma in številnih drugih podjetij v državni lasti. Nekateri mediji so poročali, da je Požar v volilnem letu 2018 samo od Telekoma in Darsa prejel več kot 100.000 evrov. "Denar za preplačane oglase in s tem za Požarjevo delovanje torej prihaja od tam, kjer imajo vpliv njegovi prijatelji iz politike," prepričano ugotavljajo pri Reporterju.

Požar vse zanika

Požar se je na zapisano v Reporterju že odzval in za Siol zatrdil, da "navedbe Reporterja ne držijo". Dodal je, da "Lanaka Media posluje povsem zakonito". Novinarski kolegi z omenjenega portala so Požarja povprašali, ali si je od podjetja, ki ga vodi, res izposodil denar za financiranje zasebnega življenja. Odgovoril je, da to ne drži, ni pa želel pojasniti, komu je podjetje posodilo denar, če ne njemu. 

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 16:12 04.maj 2023.

    Preberite knjigo OPERACIJA DIREKT avtorice Ane Jud . Zanimivo kaj vse se izve o Požarju .

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:34 04.maj 2023.

    Ja prav fajn bi bilo, da se 1x tudi barabi Pažar stopi na prste in da ga za vse packarije, ki jih počne že leta v imenu "novinarstva" tudi plača. Pa ne s kakšnimi pogojnimi in družbeno koristnimi kaznimi, da se razumemo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:48 04.maj 2023.

    Ni ga posodila hči , ampak SDS falanga.