Slovenija
474 ogledov

Je italijanska Nutella res boljša od poljske?

nutella EPA
Razlike med vzorci Nutelle iz Poljske, Italije in Nemčije so malenkostne.

Na mednarodni test kremnih namazov z lešniki in kakavom je bilo uvrščenih devet namazov, ki so na voljo slovenskim potrošnikom. Prav vsi so se na testu dobro, nekateri celo zelo dobro odrezali. A kljub temu smo v laboratoriju odkrili nekaj nepravilnosti. Pri enem vzorcu se je na primer že začela oksidacija, dva pa sta vsebovala potencialno škodljive snovi, in sicer aflatoksine. Za 400 do 450 g kozarec izdelkov na testu mora potrošnik odšteti med 1,45 in 3,99 evra. Prav najcenejši in najdražji izdelek sta pristala na dnu tabele.

Je poljska Nutella slabša od italijanske?

Test kremnih namazov z lešniki in kakavom je bil tudi priložnost, da preverijo razlike med tremi vzorci Nutelle - iz Poljske, Italije in Nemčije. Test v laboratoriju z akreditiranimi senzoričnimi preizkuševalci je pokazal, da razlike so, a le malenkostne.

Nemška ima bolj okus po kakavu

Pri sestavinah so bile razlike v količini posnetega mleka v prahu, manj mastnega kakava in vsebnosti sirotke v prahu. Senzorični strokovnjaki pa so ugotovili presenetljivo podobnost vzorcev iz Poljske in Italije, tisti iz Nemčije pa je imel nekoliko bolj okus po kakavu. Kot poudarjajo na ZPS, razlike med kremnimi namazi znamke Nutella sicer obstajajo, vendar ni mogoče trditi, da je kateri od vzorcev bistveno kakovostnejši.

Energijsko bogati namazi

Kremni namazi z lešniki in kakavom so sicer energijsko zelo bogati, saj so sestavljeni predvsem iz sladkorja in maščobe. Vsebujejo pa še lešnike, kakav, posneto mleko v prahu, emulgatorje in arome. Zato v zvezi opozarjajo potrošnike, naj kremnih namazov z lešniki in kakavom ne uživajo vsak dan, dan za dnem.

Nutella | Avtor: ZPS ZPS

Komentarjev 3
  • Harrison 09:12 30.november 2016.

    Ko bi jo kupili v Mullerju, jo več ne bi kupovali drugje. Garant !

  • allstarr111 17:17 29.november 2016.

    senzorični preiskuševalci so ugotovili da ima tista za nemce malo bolj okust po kakavu :) dejansko bi nepoučeno lahko rekel da ima VEČ kakava in ne samo OKUS po KAKAVU kot ostali, nemci nebi spustili na trg nečesa kar ni ...prikaži več po standardu, enako so do poljakov bolj spoštljivi, pač jih je 38 miljonov in takega trga ne zanemarjaš. Ostali ki so manjši bodo dobili pa pofl, kaj dobimo mi si pa lahko samo misliš :) keša nimamo, malo nas je se prav dobimo pomije :)

  • glicinija 15:53 29.november 2016.

    najboljša je iz leclerca