Slovenija
129 ogledov

Je Karl Erjavec za Kunstlja priredil razpis?

tomaž kunstelj Anže Petkovšek
Sporna kadrovska poteza zunanjega ministra Karla Erjavca, opozarja Sindikat slovenskih diplomatov.

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je danes prižgal zeleno luč za imenovanje Tomaža Kunstlja za novega veleposlanika v Vatikanu in to kljub opozorilom o spornosti postopka, je poročal 24ur.

Kunstelj je bil namreč izbran na tretjem razpisu, na katerem so bili pogoji spremenjeni; kar naenkrat kandidat ni več potreboval obvladati italijanskega jezika. Sinikat diplomacije opozarja, da je Kunstelj kot šef komisije za izbor vatikanskega veleposlanika razpis prilagodil zase, zato bo zadevo prijavil preiskovalnim organom.

Kunstelj in zunanji minister Karl Erjavec sta kar dvakrat zavrnila prijavljene kandidate, čeprav so ti izpolnjevali vse pogoje. Na tretjem razpisu se je Kunstelj nato pojavil sam in to kljub temu, da torej nima znanja italijanskega jezika. Ta pogoj je bil v tretjem razpisu umaknjen.

Erjavec vztraja, da ne gre za klientelizem, kar je poudaril tudi pri zagovoru pri premierju Miru Cerarju. Tudi ministrstvo poudarja, da znanje italijanskega jezika v Vatikanu ni tako bistveno, saj da je uradnih jezikov tam več, še poroča 24ur.

Kunstelj čaka še potrditev predsednika države, kot veleposlanik pa naj bi mandat nastopil z novim letom. 

Komentarjev 1
  • Lavdan 21:00 10.december 2014.

    Za nas ni problem, ker smo bogati bomo pa še prevajalca poslali z njim.