Slovenija
18 ogledov

Je konzulka razrešena zaradi Dimitrija Rupla?

Minister Rupel je izpostavil, da odločitev o priznanju Kosova ni uperjena proti Žurnal24 main
Vlada je na včerajšnji seji predčasno razrešila generalno konzulko v Trstu Vlasto Valenčič Pelikan, ki bi se ji mandat sicer iztekel prihodnje leto. Pojavljajo se ugibanja, da naj bi bil kandidat za ta položaj bivši zunanji minister Dimitrij Rupel.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju potrdil, da je vlada v četrtek sprejela sklep o odpoklicu generalne konzulke, in pojasnil, da so razlog za to "delovne potrebe". Ni pa želel komentirati ugibanj, da naj bi bil kandidat za ta položaj bivši zunanji minister Dimitrij Rupel. Z njim o tem, kot pravi, sicer še ni govoril.

Na vprašanje, kaj bo v prihodnje počela konzulka, je odgovoril, da poteka na ministrstvu reorganizacija, da ima konzulka veliko znanja s konzularnega področja in da takšno znanje potrebujejo.

Valenčič Pelikanova je bila generalna konzulka v Trstu dvakrat, in sicer med letoma 1995 in 1999, drugič pa je bila na položaj imenovana julija 2009.

Na vprašanje, ali se obeta še kakšen predčasni odpoklic v Slovenijo s kakšnih drugih veleposlaništev, je Erjavec odgovoril: "Če bodo delovne potrebe to narekovale, gotovo." Ob tem je  pripomnil, da "to ni nič izrednega in posebnega" ter da se je to dogajalo tudi v preteklosti.

Komentarjev 1
  • tralala 18:56 23.marec 2012.

    http://kokodajs.blog.siol.net/files/2008/02/dimitrij_rupel_rdeci_kameleon.jpg