Slovenija
3805 ogledov

Je pogoj PCT diskriminatoren do necepljenih? Zagovornik odgovarja

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo Profimedia
Zagovornik načela enakosti je podal mnenje o tem, ali je pogoj PCT diskriminatoren do necepljenih oseb.

Zagovornik načela enakosti je zapisal, da "pogoj PCT ni diskriminatoren do necepljenih, saj je biti ali ne biti cepljeni stvar izbire". Kot je pojasnil, "diskriminacija pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki si jih ni izbral sam. Take osebne okoliščine so spol, barva kože, narodnost, starost, invalidnost in podobno".

Cepljenje je stvar posameznikove izbere. Ker (ne)cepljenost ni osebna okoliščina po Zakonu o varstvu pred diskriminacijo, je ocenil, da neenaka obravnava ljudi glede na to, ali so cepljeni ali ne, ne more biti diskriminacija. "Zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT za dostop do določenih dobrin in storitev ter koriščenje določenih pravic in ugodnosti tako ni diskriminatorna do necepljenih, ki bi se lahko cepili, pa se niso," je zapisano v mnenju.

Zagovornik načela enakosti je podal svoje mnenje po tem, ko se ja nanj obrnil Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki je v dopisu opozarjal na "represijo" in "pritiske" delodajalcev, ki naj bi se izvajali nad še necepljenimi in zdravimi delavkami in delavci v dejavnosti gostinstva in turizma. Sindikat je oporekal Odloku o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in odločbam Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, ki se začne uporabljati v ponedeljek, 23. avgusta. 

Zagovornik je presodil, da biti ali ne biti cepljen ni kot spol, starost, barva kože in druge osebne okoliščine, ki si jih človek ne izbere sam oziroma jih težko spremeni, ampak je stvar osebne izbire posameznika. Cepivo je že nekaj mesecev brezplačno na voljo vsem prebivalcem, starejšim od 12 let. Vsak se lahko odloči, ali se bo cepil ali ne. Zagovornik je v oceni dodal, da bi (ne)cepljenost lahko šteli za osebno okoliščino v obdobju, ko je bilo cepivo na voljo samo izbranim družbenim skupinam.

Digitalno covid potrdilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Zagovornik je pojasnil, da bi lahko bile zaradi zahtev po cepljenju pri dostopu do dobrin, storitev in koriščenju drugih pravic in ugodnosti potencialno diskriminirane osebe, ki se ne smejo cepiti iz zdravstvenih razlogov – a je dostop tem osebam omogočen prav s predložitvijo negativnega testa na covid-19, testiranje pa bo zanje brezplačno tudi še po 23. avgustu 2020, ko bo plačljivo za vse ostale. Morebitna izjema od Zagovornikove ugotovitve, da (ne)cepljenost ni osebna okoliščina, bi lahko veljala za osebe, ki se ne želijo cepiti iz razlogov vere ali svetovnonazorskega prepričanja kot ekvivalenta veri.

Ocena diskriminatornosti Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 je objavljena na tej povezavi.

Različne zahteve glede izpolnjevanja pogoja PCT v različnih sektorjih gospodarstva ne morejo biti diskriminacija, saj tudi to, v kateri gospodarski panogi je posameznik zaposlen, ni osebna okoliščina po Zakonu o varstvu pred diskriminacijo, je pojasnil Zagovornik. "Tako kot cepljenje je namreč tudi zaposlitev posameznika odvisna od njegove izbire in jo je mogoče spreminjati. Presojanje, kako pogosto se je treba testirati v določenem sektorju, pa je v domeni medicinske stroke," je zapisano v mnenju. 

Pogoj PCT tako po oceni Zagovornika ne predstavlja diskriminacije, saj so dobrine in storitve, do katerih je možno dostopati le ob izpolnjevanju tega pogoja, dostopne ne le cepljenim osebam in prebolevnikom, ampak tudi ostalim osebam, če le predložijo negativni test na covid-19.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar @narhist
    @narhist 20:36 19.avgust 2021.

    Mogoče PCT ni diskriminatoren, zagotovo pa ni pravičen in je za širitev virusa zaradi cepljenih nevaren. Vprašanje pa je kdaj bodo odgovorni to spoznali oz. priznali.

  • Avatar jezeran
    jezeran 18:34 19.avgust 2021.

    Upam da ima ta kvazi zagovornik ime in priimek, da bo lahko odgovarjal za svoje izrečene besede.

  • krucefiks 15:45 19.avgust 2021.

    Ne se sekirat ,samo rečeš NE