Slovenija
24 ogledov

Je Sazas sklical neveljavno skupščino?

Žurnal24 main
Urad RS za intelektualno lastnino, ki je hkrati nadzorni organ Sazasa, opozarja, da niso prejeli uradnega vabila na jutrišnjo skupščino.

Urada RS za intelektualno lastnino (UIL) je javnost obvestil, da naj bi imel Sazas jutri skupščino (ob 17.30 v Austria Trend Hotelu v Ljubljani), a urada o tem ni uradno obvestil, kot tudi mu ni poslal dokumentov, o katerih naj bi na skupščini odločali. UIL opozarja, da skupščina, ki morebiti ni bila sklicana veljavno (v skladu z veljavno zakonodajo in veljavnimi pravili) ne more sprejemati veljavnih sklepov.

Iščejo domnevne Sazasove kršitve
"Urad je prejel pritožbe posameznih imetnikov avtorske pravice, ki menijo, da jim Združenje Sazas neupravičeno odreka članstvo v tem združenju in s tem onemogoča sodelovanje pri delu skupščine, ali da neupravičeno niso bili vabljeni na skupščino, čeprav naj bi izpolnjevali pogoje za redno članstvo v skladu z veljavnimi pravili združenja. Urad je bil ob tem tudi obveščen, da Združenje Sazas od posameznih članov zahteva, da podpišejo nova pooblastila, kljub temu da so to v preteklosti že storili in da so torej še vedno člani. Urad opozarja, da se Zakon o avtorski in sorodnih pravicah v zadnjem letu v tem delu ni spremenil, urad pa ni bil obveščen o razlogih za zahtevanje podpisa novega pooblastila ali "ponovno vključevanje že obstoječih članov" v združenje," v svojem sporočilu za javnost še opozarja UIL in vabi vse imetnike pravic, da jim posredujejo podatke o domnevnih kršitvah Združenja Sazas v zvezi s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic, za katere ima Združenje Sazas dovoljenje UIL. Ta bo v primeru ugotovljenih kršitev zoper kršitelje sprožil ustrezne postopke in v skladu z zakonskimi pooblastili v okviru svojih pristojnosti zagotovil ustrezno odpravo morebitnih kršitev.

Zore poziva k združevanju "malih" avtorjev
Po elektronski pošti pa je kmalu po objavi tega obvestila med avtorji zaokrožilo pismo avtorja Dušana Zoreta, ki glasbenike oziroma "male avtorje" (kot jim sam pravi v svojem zapisu) poziva, da bodo le združeni lahko končno dokazali, da niso le "tako mali in nepotrebni". Zore še opozarja, da se med domnevne zlorabe avtorske pravice šteje tudi dejstvo, če na razpisano skupščino niste dobili vabila, čeprav ste član Sazasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.