Slovenija
19 ogledov

Je Slovenija kandidatka za pomoč?

Evropska unija, Evropa EPA
Na ustanovnem zasedanju sveta guvernerjev stalnega reševalnega mehanizma ESM v Luksemburgu se Slovenija omenja kot kandidatka za finančno pomoč.

Po skoraj dveh letih priprav je danes zaživel stalni evropski mehanizem za pomoč evrskim državam v težavah, poznan po kratici ESM, ki velja za ključno orožje v boju proti krizi.

"Slovenija ima težave"

Avstrijska finančna ministrica Maria Fekter je dejala, da ima mehanizem dovolj moči, da se s težavami sooči takoj. Za primer je dala Ciper, tudi če bi zanjo zaprosil takoj. Ob tem je Fekterjeva v isti sapi kot Ciper dvakrat samoiniciativno omenila tudi Slovenijo, ki sicer danes ni na dnevnem redu evroskupine, ki bo sledila zasedanju sveta guvernerjev ESM.

V okviru pogovorov o uporabi ESM sedaj poteka več razprav, na primer o Cipru in "morebiti tudi o Sloveniji", je dejala ministrica. Verjetno bo Ciper kmalu uradno zaprosil za pomoč in tudi "Slovenija ima težave", je še dodala.

Ustanovnega srečanja se udeležuje tudi slovenski finančni minister Janez Šušteršič, ki je dejal, da Slovenija za zdaj ne načrtuje uporabe mehanizma ESM, saj računa na to, da bo težave uspela rešiti sama.

500 milijard posojilnih zmožnosti

ESM bo imel 700 milijard evrov kapitala in 500 milijard evrov posojilne zmožnosti. Kapital je razdeljen na vplačane delnice in delnice na vpoklic. Začetna vrednost vplačanih delnic je 80 milijard evrov. Prva obroka vplačanega kapitala, 32 milijard, je treba zagotoviti ta mesec.

Delež Slovenije v razdelitvenem ključu za vpis kapitala v ESM je 0,428 odstotka ali 2,99 milijarde evrov. V ESM bo morala vplačati 342 milijonov evrov, ta mesec torej 137 milijonov.

ESM bo lahko državam v območju evra pomagal na štiri načine: s posojili, dokapitalizacijo bank prek posojil vladam, preventivno posojilno linijo in kupovanjem obveznic na primarnem in sekundarnem trgu državnih dolžniških vrednostnih papirjev.

Pomoč iz ESM lahko dobi samo 17 članic območja evra. Vsako finančno pomoč bodo spremljali pogoji, primerni obliki pomoči. Od marca 2013 bo prvi pogoj za pomoč iz ESM ratifikacija fiskalnega pakta.

Komentarjev 4
  • Kevin Kiret 23:41 08.oktober 2012.

    pa slovenija sploh ne rabi pomoči... poslušajte danila... jebo vam pas mater

  • www.ideo.si 18:29 08.oktober 2012.

    Saj je vsem jasno, da potrebujemo pomoč! Bolje sedaj zaprositi, kot pa čez čas, ko ne bo več denarja!

  • albert 11:08 08.oktober 2012.

    Posojila iz ESM ne bodo šla skozi roke drugih članic območja evra in tako ne bodo povečevala njihovega javnega dolga. Delež Slovenije je 2,99 milijarde evrov. samo ta mesec 137 milijonov evrov. Ker sem iz butal tega ne razumem