Slovenija
9 ogledov

Je Slovenija po Berlinu še varna?

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško EPA
Svet za nacionalno varnost razpravlja o oceni ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma, po zadnjem napadu v Berlinu. Na mizi ima tudi predlog novele zakona o tujcih, ki bi omogočil državnemu zboru, da lahko zapre meje.

Svet za nacionalno varnost danes razpravlja o aktualni oceni ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma. Premier Miro Cerar je sklic sveta napovedal že pred božičnimi prazniki, ko je odmeval teroristični napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi.

 

Razhajanje glede novele o tujcih

Predlog novele zakona o tujcih, ki predvideva ukrepe za primer spremenjenih migrantskih razmer, je namreč obtičal v vladnem postopku, čeprav je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar že večkrat opozorila, da se s sprejemom ukrepov mudi. 

Politiki, tudi v koalicijskih strankah, se glede ukrepov v primeru spremenjenih migrantskih razmer, ki jih predvideva novela, razhajajo. Z izjemo poslanca SDS Branka Grimsa, ki je ocenil, da se ukrepi sprejemajo prepočasi in prepozno, so se udeleženci sestanka ob prihodu na zasedanje medijem raje izognili.

Grims: Smo že prepozni

Rešitve, ki jih je v noveli zakona o tujcih predlagalo ministrstvo za notranje zadeve, se po Grimsovem mnenju sprejemajo prepočasi in prepozno, kar da je "staro pravilo, ko ima levica vlado""Take rešitve bi morale biti sprejete že davno tega, saj so edine logične," je ocenil Grims. Zagotovil je, da bi SDS zakon o tujcih zagotovo podprla, če bi imel ustrezne rešitve.

Spomnil je na njegova opozorila glede migrantskih razmer, da bi morala Slovenija meje dosledno zapreti in spoštovati pravno državo. Za radikalni islam pa po njegovih besedah znotraj Slovenije in Evrope ni prostora.

Iskanje rešitev

Novelo so v času, ko je v vladnem postopku, dopolnjevali s pripombami iz pravne stroke in nevladnih organizacij in je tako težko reči, kakšna je zadnja različica. Pristojni iščejo rešitve, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo varnosti in bodo hkrati v ustavnih okvirih in v okvirih mednarodnega prava.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • primozzm 00:18 06.januar 2017.

    30 let maks pa smo pečeni

  • primozzm 00:18 06.januar 2017.

    30 let maks pa smo pečeni

  • samo.jst 08:30 05.januar 2017.

    100 ali 200 let... si pa optimist. Sam računam na to, da bomo še mi doživeli korenite spremembe in okolje kot ga poznamo bo enostavno izginilo. No, EasyJet Lj - Luton (cca 200€ povratna karta) in boš videl, kako bo...