Slovenija
165 ogledov

Je stavba za mimoidoče že nevarna?

Eda Center Nova Gorica Suzana Kos
V petek je razneslo šipo v prvem nadstropju; to je že tretji poškodovani del steklenega pročelja novega novogoriškega centra. Občina ne more nič.

Minuli četrtek, torej dan pred tem, ko je razneslo tretjo šipo, tokrat v prvem nadstropju Eda Centra, je na seji novogoriškega mesnega sveta svetnik Tomaž Slokar zastavil svetniško vprašanje glede ukrepanja občinskih inšpekcij. "Že dvakrat se je dogodilo, da sta iz najvišje novogoriške stavbe odpadla dva večja steklena dela iz dveh oken te stavbe, in to na površine, ki se uporabljajo kot javne. Tudi sicer mimoidoči opažajo, da ob burji okoli teh oken plapolajo neke vrste tesnilne gume, kar daje misliti, da se lahko kaj takega znova pripeti. Do zdaj smo o tej temi poleg poročanja o dogodkih zasledili le šaljive zgodbe, na primer da ob naročilu kave ob lepem sončnem vremenu dobi posameznik na mizo še veliko porcijo stekla. Menim, da je zadeva zelo resna in skrb vzbujajoča. Župana in občinsko upravo sprašujem, kako to, da vam ni prišlo mogoče na misel, če vam pa je, se v naprej opravičujem, da bi pozvali lokalno pristojno inšpekcijo, naj razišče dogodke ter poda ugotovitve in morebitne ukrepe. Znano mi je, da so na primer inšpekcije ob podobnih dogodkih v preteklosti, ki so se zgodili v Ljubljani (težave s stekleno fasado blagovnice Nama, op. p.), odgovorno in odločno ukrepale. Spoštovani župan, glede na resno varnostno problematiko mimoidočih pričakujem, da boste zadevo nemudoma proučili in izvedli ustrezne korake," je dejal Slokar.

Občina ni pristojna

Iz kabineta župana Mateja Arčona pa je na svetniško vprašanje prišel naslednji odgovor: "Za ukrepanje ob dogodku, ki se je zgodil, niso pristojne inšpekcijske službe Mestne občine Nova Gorica. Dogodek je tudi obče znan in ga po našem vedenju obravnava pristojna inšpekcija."

Standardi na papirju spoštovani

V petek dopoldne, dan po seji mestnega sveta, se je torej razletela že tretja šipa, znova se je zgodil "spontani lom", so ugotovili delavci, ki so odstranili njene ostanke. Spomnimo, maja lani je razneslo šipo v predzadnjem nadstropju poslovnega dela stavbe, maja letos v osmem nadstropju, v petek pa še v eni od pisarn Centra za socialno delo.

Radoš Pavlovič, direktor družbe Euroinvest, ki je lastnik Eda centra, je za medije ob prvem in drugem primeru loma stekla izjavil, da so pri gradnji upoštevali strožje predpise od tistih, ki jih predvideva slovenska zakonodaja, in da naj bi se glede na dokumentacijo na vsakem steklu izvajali posebni testi. Ali se je to tudi dejansko izvedlo, pa ne ve, ker niso bili v proizvodnji in nadzirali vsakega kosa stekla.

Komentarjev 3
  • suzana.kos 13:45 15.julij 2013.

    tudi z ljubljanske Name je pred leti padel del steklene fasade, pa so tako j zaprli območje in se ni bilo mogoče sprehajati, kaj šele sedeti pod njo...katera inšpekcija pa je pristojna?

  • Lavdan 13:01 15.julij 2013.

    Problematične so vse montažne fasade, naj bo steklo, kamen, les ali pločevina. Problem je pritrditev saj se zaradi velikih temperaturnih sprememb zrahlja in potem se dogaja to kar se. Arhitekti pa gledajo samo estetiko in jih drugo ne zanima, ker ...prikaži več tudi odgovarjali ne bodo, če bo stvar odpadla.

  • mirko 11:51 15.julij 2013.

    Isto se je pred leti dogajalo v Mariboru na stavbi NLB-ja. Kasneje so ugotovili, da ni bila napaka v materialu ampak v montaži stekla. Zaradi temperaturnih sprememb se material krči in širi, zato je zelo pomembno kako natančno je v ...prikaži več nosilec vpeto steklo.