Slovenija
25571 ogledov

Je takšna oporoka sploh veljavna?

podpis dokumenta Profimedias
Oporoko je napisal nekdo drug na računalnik, oporočitelj pa jo je kasneje podpisal. Je to sploh veljavno?

Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.  

Jaz pa imam vprašanje glede veljavnosti oporoke. Zanima me namreč sledeče: ali je možno, da je veljavna oporoka, ki jo je oporočitelju napisal nekdo drug na računalnik, oporočitelj pa jo je kasneje podpisal? Zanima me tudi, ali je veljavna taka oporoka, če se je na oporoko podpisala priča, a ni navedla, da se podpisuje kot priča? Hvala.  

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Da, oporočitelju lahko oporoko sestavi tudi nekdo drug na računalnik, pri čemer je lahko ta "nekdo drug" kdorkoli (sorodnik, sosed, prijatelj). Zakon namreč izrecno določa, da lahko oporočitelj, ki zna brati in pisati napravi oporoko tudi tako, da v navzočnosti dveh prič lastnoročno podpiše listino, ki mu jo je sestavil kdo drug, ko hkrati izjavi pred njima, da je to njegova oporoka.

Pogoj je torej, da zna tak oporočitelj brati in pisati in da oporoko, ki mu jo je sestavil nekdo drug, lastnoročno podpiše in hkrati ob podpisu izjavi, da je to njegova oporoka, kar lahko priči kasneje potrdita.   

Priči se morata sicer podpisati na sami oporoki s pristavkom, da se podpisujeta kot priči, pri čemer pa poudarjam, da tak pristavek ni pogoj za veljavnost oporoke. To pomeni, da se lahko priči zgolj podpišeta brez navedbe, da se podpisujeta kot priči in zaradi te "pomanjkljivosti" oporoka še ne bo neveljavna.

Bi pa zato želel opozoriti, da vsak ne more biti priča pri taki oporoki. To so namreč lahko le polnoletne osebe, ki jim ni vzeta poslovna sposobnost in ki znajo brati in pisati.

Prav tako pri taki oporoki ne morejo biti priče oporočiteljevi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi predniki in posvojitelji, njegovi sorodniki v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena, zakonci vseh teh oseb ter zakonec oporočitelja.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar jate
    jate 17:25 22.oktober 2023.

    jebeš računalniško napisano...ni problem natipkat potem dat podpisat na pol dementni ali kako drugace bolni osebi toliko bo še zmogla podpisat...zakon bi moral biti tak, da je oporoka veljavna le ,če se napiše vse lastnoročno od A do Ž s ...prikaži več Ž s podpisom in overjena pri notarju, ne pa doma spravljena v predalu brez overitve.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:29 22.oktober 2023.

    Pogresam posten zakon za dedovanje druzinskih clanov z oporoko. Oporoka bi morala vsebovati : v vednost vseh prisotnih otrok z podpisom. Volja roditelja mora biti napisana v prisotnosti vseh otrok, sicer ni veljavna. Prevec zlorab ostarelih starsev imamo od enega ...prikaži več od otrok. Na vse mozne nacine pisejo obljube, darila, preuzitek, odkup...vse za dosego cilja. Ukrasti.