Slovenija
25 ogledov

Je v igri Kocijančičeva?

Ali bo Miklavčič še vedno minister za zdravje? (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor se bo o morebitnem Miklavčičevem nasledniku odločil jutri. V javnosti se medtem že pojavljajo imena naslednikov zdravstvenega ministra.

Kot je dejal premier Borut Pahor po sestanku v tovarni Gorenje, se bo pred odločitvijo danes najprej pogovoril z ministrom Borutom Miklavčičem. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa premier ni želel povedati.

"Poslušal bom njegovo mnenje o tem, ali se počuti v dovolj izvrstni kondiciji, da lahko naprej opravlja delo. Če je temu tako, bom zelo vesel in si bom oddahnil," je še dejal Pahor.

Kocijančičeva za ministrico?

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je glavna kandidatka za novo ministrico za zdravje Andreja Kocijančič, nekdanja rektorica Univerze v Ljubljani in žena Janeza Kocijančiča (člana SD). Kocijančičeva naj bi bila po naših informacijah sprejemljiva tudi za sedanjega ministra Boruta Miklavčiča.

Viri blizu Andreje Kocijančič pa so povedali, da se premier o prevzemu ministrstva z njo naj še ne bi pogovarjal in da tudi v primeru, če bi ji bila funkcija ponujena, je ne bi prevzela.

Rihterjeva: Ne ukvarjam se z govoricami
Pred tem sta se sicer v javnosti pojavili še dve ženski imeni za Miklavčičevo naslednico: direktorica inštituta za medicino dela in športa Metoda Dodič - Fikfak in Andreja Rihter.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Povzemati namigovanja o novem kandidatu ali kandidatki za vodenje ministrstva za zdravje je neetično do ministra, ki ga imamo, in svoje delo dobro opravlja.

Kot poslanki mi je pa prva skrb sprejem dobre zdravstvene zakonodaje v državnem zboru, ne pa da se ukvarjam z govoricami, ki ne pomagajo nikomur,"
je za Žurnal24 na namigovanja, da je med kandidatkami za novo ministrico, dejala Rihterjeva.

Keber: O tem bi razmišljal, če bi me vprašali
Med možnimi nasledniki Miklavčiča se največkrat omenja tudi Dušana Kebra, ministra za zdravje v vladi Janeza Drnovška. "O tem bi razmišljal, če bi zares mislil, da sem glede tega povprašan," je o prevzemu funkcije povedal Keber.

Po blažji možganski kapi avgusta lani in manjšem posegu novembra lani so v petek Miklavčiča v času ministrovanja že tretjič sprejeli na nevrološkem oddelku ljubljanskega kliničnega centra.

Bo Pahor predlagal umik?
Kot je znano, so zdravstvenega ministra Miklavčiča v petek sprejeli v ljubljanski klinični center, od koder so ga v nedeljo odpustili v domačo oskrbo z naročilom, da mora nekaj dni počivati.

Po možganski kapi je Pahor Miklavčiča prosil, naj ostane na položaju, da bi pripeljal zdravstveno reformo v državni zbor.

V ponedeljek pa je menil, da se mu zastavlja vprašanje, ali ima moralno pravico, da od Miklavčiča v prihodnje še zahteva, da vodi tako zahteven resor.

Kot smo v Žurnalu24 že poročali, v krogih blizu vladi napovedujejo, da bo Pahor Miklavčiču predlagal, naj se zaradi zdravstvenih težav umakne z mesta ministra.

V krogih blizu ministra medtem napovedujejo, da bo Miklavčič vztrajal do sprejema zakona o zdravstveni dejavnosti.

Prvi reformni zakon bo vlada znova obravnavala prihodnji teden, nato pa ga poslala v parlament.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj bi državni zbor sprejemal konec leta. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.