Slovenija
284 ogledov

Je vaš vzorec za odklepanje telefona tudi predvidljiv?

Telefon Gregor Prebil
Imate androidni telefon in ga odklepate z vzorcem? Študija razkriva, da uporabniki uporabljajo zelo predvidljive vzorce odklepanja, kar močno olajša delo nepridipravom.

Na norveški Univerzi za znanost in tehnologije so naredili raziskavo na podlagi 4.000 vzorcev za odklepanje, ki jih je prispevalo prav toliko uporabnikov. 

Glavno spoznanje primerjave med temi vzorci je, da večina uporabnikov uporablja zelo podobne kombinacije za odklep. Tri četrtine vseh vzorcev se tako denimo začne v kotu, ob tem pa jih kar 44 odstotkov starta na piki oziroma krogcu v zgornjem levem kotu. To pomeni, da le malo ljudi prične svoj vzorec risati z ene izmed petih pik, ki so med skrajnimi točkami.

10 odstotkov uporabnikov za svoj vzorec uporablja lik črke. Zelo pogoste so denimo črke C, S, M, N, L ali O. Če bo nepooblaščeni uporabnik vaše naprave vedel, na katero črko se prične vaše ime, bo morda le korak stran od odklenjenega telefona, saj mnogi za vzorec uporabljajo prav "svojo" črko.

Obnašamo se, kot da vnašamo PIN kodo

Koordinatorka raziskave Marte Løge je pojasnila, da smo ljudje nagnjeni k čim manjšemu številu pik oziroma krogcev, ki jih je potrebno povezati za odklep. Večina jih tako izbere le po štiri, kar je za Androidni operacijski sistem minimum in pomeni vsega skupaj "le" 1.624 različnih kombinacij. 

Povprečje izbranih pik je sicer pet, kar število možnih kombinacij dvigne na število 7.152, a je tudi to po varnostnih standardih nezadostno, še posebej če upoštevamo verjetnost, kako se bo vzorec začel in kakšne so najpogostejše oblike. Če bi uporabili vseh devet potez, ki so na voljo, je različnih možnosti kar 140.704.

"Ljudje smo zelo predvidljivi," je za Ars Tecnica povedala Løgejeva. "Na vzorce gledamo podobno, kot na štirimestno PIN kodo, ki jo moramo vtipkati v številčnico."

Po njenem bi za varnost naredili veliko že, če bi pričeli z vzorcem na desni strani in nikoli iz kota.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.