Slovenija
10 ogledov

Je zakon o RTVS v celoti uresničen?

Liberalna akademija je dve leti po referendumu o RTVS kritična do izvajanja zako Žurnal24 main
Ob drugi obletnici referenduma o Radioteleviziji Slovenija Liberalna akademija izraža zaskrbljenost nad stanjem RTVS.

Pred drugo obletnico referenduma o zakonu o Radioteleviziji Slovenija so na Liberalni akademiji izrazili zaskrbljenost nad položajem na omenjeni televiziji. Po njihovem mnenju je RTV postala sinonim za politične pritiske in šikaniranja novinarjev, zakonska določila pa so ostala neizpolnjena. Nasprotno pa poslanec Slovenske demokratske stranke  Branko Grims izraža prepričanje, da je prav omenjeni zakon preprečil vpliv dnevne politike na delovanje RTVS.

Parlamentarni program, nižja naročnina in neodvisnost

Po mnenju Liberalne akademije je zakon poleg vedno večjega vpliva politike na Zavod RTVS ostal tudi neuresničen v nekaterih njegovih členih. © BOBO

 
Na Liberalni akademiji so tako spomnili, da se od uveljavitve zakona naročnina za RTV ni znižala, kot je bilo obljubljeno v zakonu. Prav tako so ostali neuresničeni tisti členi zakona, ki govorijo o tretjem parlamentarnem programu. Najbolj pa so kritični do neodvisnosti RTVS, saj naj bi bila po mnenju Liberalne akademije prav ta najbolj na udaru sedanje oblasti.Grims: Očitki so neupravičeni
 

Po Grimsovem mnenju se je prav z uveljavitvijo zakona zmanjšal vpliv politike na delovanje RTVS. © BOBO

 

Na očitke Liberalne akademije se je že odzval poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims. Po njegovem mnenju so vsi očitki glede obvladovanja nacionalke s strani sedanje oblasti neupravičeni. Je pa bila po njegovih besedah RTV pred uveljavitvijo zakona v naročju "matere partije", kar po njegovem dokazujeta tudi pismi "Dragi Borut" in "Dragi Tone".
Glede očitkov o naročnini za RTVS se Grims ne strinja z očitki, da ta ni bila znižana. "Naročnina je bila znižana, morda pa so si ljudje to predstavljali drugače," je dejal. Zakon je po njegovih besedah tudi izrazito socialno naravnan, saj so socialno najšibkejši plačila naročnine opravičeni. Povedal je še, da bi bila v primeru neuveljavitve novega zakona o RTV naročnina danes višja za dober evro.
Sicer pa Grims obžaluje, da zakon še ni v celoti izpolnjen, in ob tem upa, da bo zakon v celoti zaživel, s tem pa tudi boljša kakovost informiranosti.

Do stanja na RTVS kritični tudi na Omizju združenja Zares
Do stanja na javni RTVS so bili kritični tudi udeleženci omizja "RTV Slovenija dve leti pozneje" združenja Zares. Po besedah Marka Milosavljeviča z ljubljanske fakultete za družbene vede komercializacija RTVS poteka že vse od začetka 90. let. Težava je po njegovem v tem, da omenjena televizija pri tem ni uspešna. Obenem je opozoril na čedalje nižjo gledanost osrednje informativne oddaje na RTVS; po njegovih podatkih je TV Dnevnik minuli ponedeljek dosegel 29-odstotno gledanost, konkurenčni 24ur pa 43-odstotno. Po njegovih navedbah se je znatno znižala tudi raven strokovnosti na nacionalki. Po besedah profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede Vlada Miheljaka položaj ni tako slab, kot se je napovedovalo pred referendumom, temveč je še slabši. Po njegovem mnenju se je namreč z omenjenim referendumom zgolj "institucionaliziralo" prejšnje stanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.