Slovenija
255 ogledov

Jedrska elektrarna Krško se je zaustavila

Dolenjska 18.04.10, krsko, nuklearka, jedrska elektrarna, foto: nada cernic cvet Žurnal24 main
Danes zjutraj se je zaustavila nuklearka v Krškem.

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je obvestila Upravo RS za jedrsko varnost, da je danes nekaj pred pol deveto zjutraj prišlo do samodejne zaustavitve elektrarne. Vsi varnostni sistemi so pravilno delovali, osebje elektrarne pa je ustrezno ukrepalo. Elektrarna je trenutno v stabilnem zaustavljenem stanju.

Kot je za STA pojasnil direktor uprave Andrej Stritar, razlogi za zaustavitev še niso točno znani, naj pa bi prišlo do napake pri regulaciji nivoja vode v uparjalniku. Preiskava vzrokov zaustavitve še poteka.

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je po navedbah Neka nato pojasnil, da se je ob stabilnem obratovanju pri polni moči Nek samodejno zaustavil zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode na klasičnem delu elektrarne. Vsi odzivi sistemov ob zaustavitvi so bili pričakovani in ni bilo nikakršnih vplivov na okolje, elektrarna pa je v varnem stanju zaustavitve.

Trenutno poteka natančna diagnostika okvare ventila, ki bo predvidoma odpravljena še danes. Po trenutno razpoložljivih informacijah ponovni zagon elektrarne in priključitev na omrežje pričakujejo jutri, je še povedal Rožman.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:47 16.februar 2017.

    Danes zjutraj se je zaustavila nuklearka v Krškem. Kurjač je zlomil štil na lopati in je moral v Celovec po novo ! In vse tiho je bilo .