Slovenija
23 ogledov

Jedrska varnost: Slovenija na 4. mestu

V deklaraciji opozarjajo tudi na koalicijsko zavezo o gradnji tretjega bloka NEK Žurnal24 main
Slovenija se je na lestvici o jedrski varnosti uvrstila na četrto mesto med 144 državami, ki imajo jedrski material, vendar ne dovolj za izdelavo orožja. Tudi tokrat nas tepeta politična stabilnost in korupcija.

Ameriška organizacija Pobuda o jedrski grožnji, ki jo vodi nekdanji demokratski senator iz Georgie Sam Nunn, je objavila indeks o jedrski varnosti, na katerem se je Slovenija med 144 državami, ki imajo jedrski material, vendar ne dovolj za izdelavo orožja, uvrstila na visoko četrto mesto.

Med 32 državami, ki imajo dovolj jedrskega materiala za orožje oziroma najmanj en kilogram materiala, primernega za orožje, je za varnost le-tega najbolje poskrbela Avstralija.

Ta sicer nima orožja, ima pa največje svetovne rezerve urana. Za njo so se uvrstile Madžarska, Češka in Švica, ki prav tako nimajo jedrskega orožja.

ZDA šele na 13. mestu

Od držav, ki orožje imajo, se je glede na varnost najvišje uvrstila Velika Britanija, ZDA pa so šele na 13. mestu, ki si ga delijo z Belgijo. Najmanj varna je Severna Koreja, ki s tega vidika predstavlja največje tveganje. Pri dnu lestvice so še Pakistan, Iran in Vietnam.

Nunn je ob objavi indeksa sporočil, da ne gre za izražanje pohval oziroma kritiziranje držav, ampak za poudarjanje odgovornosti vseh držav za zaščito jedrskih materialov. Pri tem je predvsem pomembno, da ti ne pridejo v roke teroristom.

Na čelu skupine 144 držav, ki imajo malo jedrskega materiala, pa je glede na varnost tega najvišje uvrščena Danska, pred Finsko in Španijo. Na dnu so Somalija, Kongo in Zimbabve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.