Slovenija
21 ogledov

Jedrski odpadki čez Slovenijo

Žurnal24 main
Z inštituta Vinča pri Beogradu bodo preko Slovenije v Rusijo prepeljali pošiljko radioaktivnega materiala.

Srbijo je po poročanju Radia Slobodna Evropa tovor jedrskih odpadkov v 32 kontejnerjih že zapustil in je na poti v Luko Koper, od koder bo potoval naprej v Rusijo. Po poročanju radia tovora čez njihovo ozemlje niso dovolile prepeljati Ukrajina in Hrvaška, zato so se odločili za transport z ladjo in po kopnem preko Slovenije.

Slovenska uprava za jedrsko varnost je po poročanju STA preverila ustreznost vsebnikov za radioaktivni material ter izdala dovoljenje za izvajanje sevalne dejavnosti in dovoljenje za prevoz. Z ministrstva za okolje in prostor so ob tem po navedbah tiskovne agencije sporočili, da pri prevozu ne bo nobenih vplivov na okolje ali prebivalstvo, opravljene pa bodo tudi potrebne nadzorne meritve.

Točne ure in poteka prevoza zaradi zagotavljanja fizičnega varovanja pošiljke na ministrstvu po navedbah STA ne želijo razkriti. Srbski minister za infrastrukturo Milutin Mrkonjić, ki je edini od uradnih oblasti dal medijem informacije v zvezi s pošiljko, je po poročanju srbskih medijev dejal, da bo pošiljka za prevoz iz Srbije do Kopra potrebovala približno 60 ur.

Srbske Novine so pisale, da gre za tovor 8000 porabljenih jedrskih palic, ki se v nuklearnih elektrarnah uporabljajo kot gorivo in so bile od leta 2002 skladiščene v posebnih hladilnih bazenih v Vinči. Prevoz bo po pisanju časnika deloma financirala Srbija, deloma pa mednarodne organizacije (EU in Mednarodna agencija za jedrsko energijo).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.