Slovenija
22 ogledov

Jedrski odpadki že iz Slovenije

Zbiranje in odvoz goriva raziskovalnega reaktorja, ki ga je institutu v Vinči v Žurnal24 main
Pošiljka jedrskih odpadkov iz Srbije je okoli poldneva zapustila Slovenijo. Greenpeace: Tovor nas opozarja na nerešeno vprašanje jedrskih odpadkov iz NEK-a, ki ga prepuščamo našim vnukom.

Pošiljka izrabljenega jedrskega goriva iz raziskovalnega reaktorja Vinča pri Beogradu je danes okoli poldneva zapustila teritorialne vode Slovenije in nadaljevala svojo pot proti Rusiji, so pravkar sporočili iz Uprave RS za jedrsko varnost.

Pri prevozu tovora čez Slovenijo so bili poleg Uprave RS za jedrsko varnost vključeni še: lInstitut Jožefs Stefana, Uprava RS za sevalno varnost, Carinska uprava, Ministrstvo za promet, Uprava za zaščito in reševanje, Sova, Slovenske železnice, Luka Koper in kot glavni organizator in izvajalec podjetje Transing.

Čez Slovenijo je v spremstvu policije potoval ponoči. "V zgodnjih jutranjih urah je vlak prispel v Luko Koper. Vse zabojnike z izrabljenim gorivom so takoj preložili na ladjo, opremljeno za tovrstne prevoze," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob prihodu pošiljke v Slovenijo so tovor pregledali izvedenci za radiološko varnost in inšpektorju URSJV. Vse stroške prevoza je krila mednarodna skupnost.


Kot smo že poročali, je pošiljka radioaktivnih odpadkov domnevno v petek krenila iz srbske Vinče preko madžarskega ozemlja v Slovenijo, kjer so jo v Luki Koper natovorili na ladje in prepeljali na skrivno lokacijo v Rusiji. Srbski mediji so poročali, da naj bi pošiljka iz Srbije do Kopra potrebovala približno 60 ur, medtem ko je madžarska tiskovna agencija MTI včeraj poročala, da je tovor že prepotoval madžarsko mejo in je na poti v Slovenijo.

Naši odpadki za naše vnuke
"Tovor jedrskih odpadkov, ki gre čez Slovenijo, nas opozarja na problem z nevarnimi jedrskimi odpadki doma," pravi Dejan Savić, zastopnik Greenpeacea v Sloveniji. Vlada se po njegovih besedah neodgovorno spogleduje z dodatno jedrsko elektrarno v Krškem, medtem ko nismo rešili niti vprašanja, kam z nevarnimi odpadki iz obstoječe nuklearke.

Izrabljeno gorivo, ki nastaja v Neku, skladiščijo v betonskem hladilnem bazenu, za radioaktivne opadke nizke in srednje radioaktivnosti pa ima Slovenija še eno skladišče, na Brinju. Na Greenpeacu opozarjajo, da Slovenija nima urejenega vprašanja končnega skladiščenja visokoradioaktivnih odpadkov, reševanje katerega prepušča našim otrokom in vnukom. Odpadki se v elektrarni namreč hladijo približno 50 let, vprašanje, kje bodo razpadali do konca, za to je potrebno celo tisočletje, pa še ni urejeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.