Slovenija
31 ogledov

Jekleni molk vodstva

˝V jeklarni se govori, da je trenutno glede na naročila talilcev in livarjev pre Žurnal24 main
Acroni. Konec moratorija na odpuščanje za ruskega lastnika. Bo reorganizacija povzročila večje odpuščanje?

“V gospodarskem načrtu je predvideno, da bi nas bilo do konca leta 1.226, zdaj pa nas je zaposlenih okoli 1.500, kar pomeni, da bi se zelo približali številki 300,” je včeraj govorice o odpuščanju v jeseniškem Acroniju komentirala Sonja Cuznar, zaupnica Acronijevega sindikata Neodvisnost.

Večja aprilska prodaja

Acroni. Povprečna plača je 880 evrov neto, dodatek do minimalne plače pa sta pri februarski plači prejela dva delavca.

Za uspešno poslovanje morajo imeti na mesec od 23 tisoč do 24 tisoč ton zagotovljene prodaje, neuradno pa naj bi bila za april celo večja.

Pred dnevi smo iz zanesljivih virov izvedeli, da naj bi se v družbi obetala odpuščanja in da naj bi večinski lastnik Slovenske industrije jekla (Sij) – ruski Koks, ki se mu je v začetku aprila iztekla triletna pogodba in s tem tudi moratorij na odpuščanje – pripravljal nove pogodbe s kupci in dobavitelji.

Informacije smo želeli preveriti pri vodstvu Sija, ki pa se je odločilo za molk. Kljub večdnevnemu usklajevanju morebitnega odpuščanja – šlo naj bi za okoli 300 zaposlenih v Acroniju – niso želeli niti potrditi niti zanikati.

Iz Sija so nam kratko sporočili le, da navedb ne bodo komentirali.

Da govorice niso iz trte izvite, pa je potrdila Cuznarjeva. “O reorganizaciji se v Acroniju šušlja že približno tri mesece, toda sindikat papirjev še nima, zato o odpuščanju in njegovem obsegu ne morem govoriti, res pa je, da gospodarski načrt predvideva zmanjšanje,” je pojasnila Cuznarjeva in dodala: “Tudi sama sem slišala te govorice, vendar direktor zagotavlja, da presežnih delavcev ne bo.”

Do poletja dovolj naročil
V Acroniju imajo trenutno dovolj naročil, kar je potrdil Marjan Žurman, predsednik Acronijevega sindikata Skei. “Po naročilih za prvo polletje bi lahko rekel, da je krize za Acroni konec, saj imamo april in maj pokrita z naročili. Menim, da bo delavcev še primanjkovalo, zato dvomim, da bodo večja odpuščanja. Seznamov ni, razen tistih za predčasne upokojitve,” je zatrdil Žurman.

Na vprašanje, kaj bi odpuščanje okoli 300 delavcev pomenilo za Acroni, pa je bil kratek: “Potem lahko Acroni zapremo.” Ruski lastnik bi lahko odpuščal, vendar, kot je dejal Žurman, ne pričakujejo stresne odločitve. Cuznarjeva pa: “Menim, da je mogoče vse, vendar bo sindikat tako veliko število poskušal preprečiti.”

O tolikšnem odpuščanju dvomi tudi župan Tomaž Tom Mencinger. “Težko verjamem, da bi se zgodila tako drastična odpuščanja, ne da bi bila obveščena lokalna skupnost, in da bi se lastnik, ki je lani vložil v posodobitev proizvodnje 90 milijonov evrov, odločil za kaj takega,” je dejal župan in dodal: “Na Jesenicah smo hudo zgodbo že dali skozi, saj je železarna v preteklosti zaposlovala več kot sedem tisoč delavcev, potem pa smo s 3.500 prišli na zdajšnjih 1.500.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.