Slovenija
18 ogledov

Jekleni 'tič, ki ni za nič

Letalo, ki je na mesec v zraku dve uri, je po zadnji cenitvi iz junija lani vred Žurnal24 main
Vladni strošek – falcon. Koliko znaša vzdrževanje falcona z vsemi stroški, na ministrstvu ne vedo.

Ker kupca za vladnega jeklenega ptiča falcona 2000EX ni, Ministrstvo za obrambo RS (Mors) prek javnega naročila že išče vzdrževalca. Pogodba se bo z najboljšim ponudnikom sklenila za dve leti, medtem pa bo moral poskrbeti za obveznosti, ki se v razpisu raztezajo na šestih straneh. "Če se bo v teku javnega razpisa zgodila odprodaja, bomo postopek prekinili," so pojasnili.

Ministrstvo pa išče tudi izvajalca, ki bo zagotavljal izvajanje vseh aktivnosti vzdrževanja letala v skladu s predpisi za ohranjanje njegove plovnosti. Mors namreč v svojih vrstah takšnih strokovnjakov nima.

V zraku dve uri na mesec

Falcon, ki ga je vlada kupila leta 2001, je po zadnji razpoložljivi oceni iz junija vreden dobrih 16 milijonov evrov. V zraku je do danes preživel 1.740 ur, od tega največ, ko je bil v najemu.

"Trenutno se z letalom enkrat na mesec opravijo predpisan tehnični let, ki traja dve uri, ter leti, potrebni za dostavo letala na osnovni tehnični pregled (enkrat na dva meseca)," razlagajo na ministrstvu, ki ga vodi Ljubica Jelušič.

O vzdrževanju ni podatkov
Koliko je do zdaj znašalo vzdrževanje falcona z drugimi stroški, nam na ministrstvu niso znali povedati: "Letalo je bilo oddano v najem, zato teh podatkov nimamo; stroške je nosil najemnik."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.