Slovenija
21 ogledov

Jelinčič: "Gre za svinjarijo"

1/31
Žurnal24 main
"Ali res mislijo, da bomo tiho?" se sprašujejo v sindikalnih centralah. Ob 13. uri se jim je na protestih pred parlamentom pridružil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

"Prišel sem jih podpret in jim povedat, da v SNS nikakor ne bomo podprli teh dveh zakonov, zaradi katerih so bili tam. Gre za svinjarijo, ki si je vlada nikoli ne bi smela privoščiti. Po eni strani Grkom dajemo 400 milijonov evrov, svoje ljudi bi pa najraje utopili v vodi in bi naredili z njimi karkoli, samo da jih ne bi bilo," je dejal Zmago Jelinčič.

Protestnikom je povedal, da bi bilo bolj ustrezno mesto za protestiranje pred vlado, saj vlada določi in pripravi zakone ter jih prenese v parlament. "In vladna večina je tista, ki te zakone sprejme," je dejal Jelinčič.

Tako pokojninska reforma kot zakon o malem delu sta danes na dnevnem redu parlamenta. Uro pred zasedanjem so se zato pred parlamentom zbrali predstavniki vseh sindikalnih central in izrazili svoje nestrinjanje z obema zakonoma.

"Nove generacije so ujetnice nestalnih in nekakovostnih zaposlitev, kar pomeni, da je pogoj 43 let pokojninske dobe zanje praktično nedosegljiv," opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Kot je znano, pokojninska reforma podaljšuje delovno dobo do 65 leta starosti za oba spola. Upokojitev pred tem letom bo za moške možna, če bodo pri 60 letih imeli 43 let delovne dobe oziroma ženske pri 58 letih 41 let delovne dobe. Sindikati zahtevajo krajšo dobo, in sicer 40 let za moške in 38 za ženske.

Za malo delo pa pravijo, da prinaša predvsem delo z manj pravicami, manjšo plačo in na koncu manjšo pokojnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.