Slovenija
23 ogledov

"Jelinčič mi je grozil"

Anton Rop in Joze Tanko BOBO Žurnal24 main
Sprla sta se Jelinčič in Slapnik. Poslanec SD in podpredsednik komisije Dejan Levanič je pojasnil, da je Jelinčič Slapniku zagrozil, da ga bo "po p...". Popoldne je sporočil, da incident obžaluje.
Kljub začetnim zapletom je Branko Grims, predsednik komisije, sejo začel. Po njegovi interpretaciji je bila komisija zaradi Slapnikove prisotnosti na začetku dela sklepčna, koalicijski del članov pa se s tem ni strinjal in prostore zapustil.

Danes so na seji preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z ozadjem afere Patria, kot pričo zaslišali nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, ki je nad povabilom presenečen. Rop je povedal, da ni nikoli stopil v stik z nikomer glede Patrie ter da se je njegova vlada ukvarjala z vstopom v EU in Nato.

Na očitke o negospodarni privatizaciji Sistemske tehnike je odgovoril z argumentom, da so vsi dokumenti o tem dostopni kateremukoli državljanu, da to lahko preveri, hkrati pa tudi tukaj zanikal kakršnokoli sodelovanje. 

Zapleti v komisiji
Znova so se pojavili tudi zapleti na komisiji DZ, ki jo vodi poslanec SDS Branko Grims. Komisija se s težavami spopada že od vsega začetka.
Član komisije Tadej Slapnik je mnenja, da je Grimsovo predsedovanje komisiji sporno, saj naj bi ga na jutranjem, zaprtem delu seje po Slapnikovih besedah predlagali kot pričo – zato ne more biti predsednik, poroča rtvslo.si.

"Čeprav smo mlajši poslanci in nimamo take kilometrine kot 'old boysi', to ne opravičuje, da si bodo jemali pravico z nami fizično obračunavati ali nam fizično groziti, da ne bomo smeli pri svojem delu argumentirati svojih stališč," poudarja Slapnik.

Grozil mi je Jelinčič
Tadej Slapnik je oznanil, da mu je Zmago Jelinčič na jutranji seji grozil s fizično silo, kar naj bi Slapnik tudi naznanil organom pregona.

"Ob začetku današnje seje preiskovalne komisije v zadevi Patria mi je poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti grozil, da me bo fizično napadel. Še pred tem mi je poslanec Pukšič, ko sem želel pojasnjevati razloge, zaradi katerih sem menil, da ni pogojev, da začnemo s sejo, tudi fizično izklapljal mikrofon. Ker sem z obrazložitvami vztrajal, mi je medtem s fizično grožnjo zagrozil poslanec Jelinčič," je sporočil Slapnik.

Slapnik zanika da je prvi začel groziti s fizičnim obračunom, to naj bi storil poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič.

"Poslanec Jelinčič mi je grozil naslednji dan po tem, ko sem na novinarski konferenci slovenski javnosti predstavil podatke, da iz naslova trgovine z orožjem manjka skoraj sto milijonov nemških mark gotovine," pravi Slapnik.

Zdi se mu nesprejemljivo, "da mu med verbalnim pojasnjevanjem njegovih stališč na seji komisije državnega zbora 'kolega' poslanec grozi s fizično silo. To grožnjo tudi zaradi slovenski javnosti znane preteklosti poslanca Jelinčiča jemljem skrajno resno."

Omenjen dogodek pa naj bi bil dokaz, "kako daleč so ljudje iz orožarske koalicije pripravljeni iti".

Grozil mi je Slapnik
Prav tako pa naj bi Slapnik grozil Jelinčiču, ga ozmerjal s potepuhom. Tako je celotno situacijo videl Franc Pukšič iz SLS. 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Odzval se je tudi Jelinčič

"S strani poslanca Zaresa Tadeja Slapnika sem doživel grožnje,
da me bo vrgel skozi okno, obenem me je označil za potepuha, kar je/bo razvidno v magnetogramu omenjene preiskovalne komisije," je v sporočilu zapisal Zmago Jelinčič Plemeniti.

Poslanci SNS s strani poslancev Zares deležni nenehnih zlonamernih in neutemeljenih obtožb o izvajanju sovražnega govora ter drugih neupravičenih podtikanj, šikaniranja in zmerjanja s kriminalci.
Zmago Jelinčič Plemeniti


Ob tem pa je Jelinčič zatrdil tudi, da je poleg Slapnikovih groženj pred nekaj dnevi prejel grozilno pismo, kjer naj bi mu grozili s fizično eliminacijo.

Zato Jelinčič poziva predsednika DZ in generalno sekretarko DZ, da mu zagotovita ustrezno varnost pri opravljanju poslanskega dela v prostorih DZ.

Od predsednika DZ zahteva tudi, "da se, za zagotovitev mojega nemotenega opravljanja dela poslanca Državnega zbora v veliki dvorani Državnega zbora in varnosti pri opravljanju poslanskega dela v dvorani Državnega zbora, nemudoma zamenja sedežni red poslanca Tadeja Slapnika, saj se slednji nahaja v neposredni bližini mojega sedeža, zaradi česar se čutim ogroženega."

Slapnik obžaluje
Poslanec Slapnik je v sporočilu za javnost popoldne sporočil, da se zaveda, da 
mora poslanec pri opravljanju funkcije ravnati tako, da varuje oziroma prispeva k ugledu državnega zbora in poslanske funkcije in da se mora izogibati ravnanjem in govorjenju, s katerimi bi se zmanjševalo ta ugled.

"Na podlagi navedenega iskreno obžalujem današnji incident in moj odgovor na nedostojno provokacijo. Zato tudi umikam izjavo v odgovor kolegu poslancu. O dejanskih vzrokih za mojo reakcijo pa naj presodi javnost, potem ko bo dostopen magnetogram izjav z današnje seje," je zapisal Tadej Slapnik iz Zares. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.