Slovenija
37 ogledov

Jelinčič na sodišču

Srečko Prijatelj, Zmago Jelinčič Žurnal24 main
Na koprskem sodišču, kjer teče zadeva zoper priprtega poslanca SNS Srečka Prijatelja, danes pričakujejo predsednika stranke Zmaga Jelinčiča.

Koprsko sodišče je v 15-tih minutah končalo zaslišanje prvaka Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča v zadevi Prijatelj. Na začetku se je obregnil nad sodniškim načinom vabljenja, saj so mu – potem ko se je na prejšnji narok opravičil in tudi navedel datume, kdaj je dosegljiv - prišli vabilo vročiti policisti: „Tokrat so me na zaslišanje prišli povabiti policisti, predlagam, da naslednjič vabila na zaslišanje prinesejo poštarji, sicer pa bi lahko to opravljala tudi vojska.“

Policisti so Prijatelja pridržali 9. marca, v priporu je od 13. marca, okrožno državno tožilstvo pa je obtožnico vložilo konec maja. Ker je tožilstvo pripor zahtevalo tudi zaradi nevarnosti vplivanja na priče, se z Jelinčičem do danes nista videla. Tudi ob začetku današnjega zaslišanja nista spregovorila, le rokovala sta se.

V nadaljevanju je zanikal, da bi skupaj s Prijateljem Lari Mikuž, hčeri domnevno izsiljevanega podjetnika Marjana Mikuža, kazala pištolo. Trditev je izpodbijal tudi z njeno izjavo za enega od medijev, češ da je „Srečko Prijatelj eden izmed poslancev, ki ga najmanjkrat sreča v državnem zboru“.

Jelinčič je pri tem še priznal, da ga je v parlament poklicala žena divaškega župana Klelja Potokar. „Gospa se mi ni zdela prestrašena. Omenila je, da Prijatelju dolgujejo neko vsoto denarja in me pri tem prosila le, da naj ga prosim, da malo potrpi in počaka. Zato temu pogovoru nisem pripisoval nobenega posebnega pomena. Prijatelja pa sem pozval, naj to s Potokarjem čim prej uredi.

Prijatelj še vedno zahteva prekinitev pripora
Na zadnjo obravnavo v sredo je prišel tudi nekdanji prvi mož Luke Koper Robert Časar, ki pa ni pričal. Kot je pojasnil, namreč ni bilo jasno, ali ga na sodišče vabijo kot pričo ali kot obdolženega. Je pa Časar tedaj napovedal, da bo na sodišče vnovič prišel prihodnji ponedeljek, če bo zaslišan kot priča.

Srečko Prijatelj, obtožen izsiljevanja, samovoljnosti in nedovoljenega prometa z orožjem, je na obravnavi spet zahteval prekinitev pripora, da bo lahko kakovostno pripravil obrambo. Prosil je še, naj se mu omogoči stike z novinarji in da naj se mu zaradi zdravstvenih težav omogoči zdravljenje oziroma operacijo. Kot je vnovič zatrdil, sam ne more mimo dejstva, da gre pri procesu za politični konstrukt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.