Slovenija
27 ogledov

Jelinčič nad filmarja

Zmago Jelin%C4%8Di%C4%8D Žurnal24 main
Poslanska skupina SNS je vložila kazensko ovadbo zoper režiserja Filipa Robarja Dorina; predmet ovadbe je razžalitev.

Robar Dorin je avtor 12 celovečernih filmskih in video portretov slovenskih literatov, glasbenikov in slikarjev ter dobitnik številnih domačih in mednarodnih filmskih nagrad. Nekdanji direktor filmskega sklada si danes kot samostojni ustvarjalec z različnimi projekti prizadeva za strpnost v družbi. Z najnovejšim filmom Aven Čhavora, ki je nekakšno nadaljevanje pred skoraj četrt stoletja narejenega Opre Roma, je znova dregnil v še zmerom neurejene razmere Romov in pokazal na počasnost reševanja problematike obrobnih skupin.

Jelinčičevi so užaljeni; menijo, da je bil dolenjski filmar Filip Robar Dorin marca v novomeškem regionalnem časopisu Park, junija pa še na svoji spletni strani, "zaničljiv in objektivno žaljiv".

Robar Dorin je v marčevskem intervjuju na vprašanje novinarja Bogdana Mikliča o tem, ali mu je hudo, ko sliši, da Romom rečejo Cigani, odgovoril: "Seveda, kadar je to izrečeno v smislu zaničevanja ali škodoželjnosti. Jaz sem večkrat izrekel to besedo, vendar tega nikoli ne rečem z negativnim prizvokom. To je etnološki pojem, ki ima svojo zgodovino, ima svojo vrednost. Tudi mnogi Romi rečejo, saj mi nismo Romi, mi smo Cigani. Vendar je treba vedeti, ko to izreče neki nacionalistično nastrojeni politik, populistični nasilnež, kot je na primer Zmago Jelinčič Plemeniti, izreče besedo Cigan kot žaljivko. Takšno izražanje je odraz sovražnosti, nestrpnosti ..."

Poslanska skupina poleg tega izpostavlja tudi Dorinove besede, da Jelinčič "s svojim političnim vedenjem in zvitostjo to počne zato, ker ve, da se v slovenskem jeziku uporablja beseda Cigan, vendar je on ne uporablja z veliko, ampak z malo začetnico, kar pa je za Rome ali Cigane z velikim C seveda žaljivo ..."

Za razžalitev, storjeno v medijih, je po kazenskem zakoniku predvidena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Dorin vložene ovadbe še ne želi komentirati, ker je še niti ni prejel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.