Slovenija
19 ogledov

Jelinčič oproščen

Eriki pri otroku veliko pomagajo tudi partner David ter njuni starši. (Foto: Bor Žurnal24 main
V sojenju Zmagu Jelinčiču zaradi domnevnega sovraštva v oddaji Piramida leta 2006 je bil Jelinčič oproščen.

Sodnica je ob izreku sodbe dejala, da se v tem primeru ne razglablja o tem, ali je kdo užaljen ali ne, temveč ali je zaradi Jelinčičevih izjav prišlo do spopada med Romi in Neromi. Ker so od dogodka minila že štiri leta in v tem času ni prišlo do kakega resnega spopada med Romi in Neromi, Jelinčič ni kriv spodbujanja rasne nestrpnosti.

Nihče ji ni dajal navodil
"Zagotovo mi ni nihče naročil, naj pripravim tako oddajo," je kot priča na nadaljevanju glavne obravnave v sojenju Zmagu Jelinčiču Plemenitemu dejala Erika Žnidaršič, voditeljica na nacionalni televiziji, ki je obrambi odgovarjala na vprašanja glede priprav na oddajo. "Gledanost je bila vseskozi visoka. Res pa je prav ta oddaja dosegla še za okoli dvoodstotno zvišanje gledanosti."

"Osredotočila sem se na oddajo, zato ne morem potrditi, da so s tribun prihajale grožnje gostov Zmagu Jelinčiču. Gospod Jelinčič, med oddajo sem vas opozarjala, da prenehajte z žaljenjem, ker sem presodila, da izraz Cigan izrekate v žaljivem tonu. Kot novinarka vedno uporabljam izraz Rom," je Erika Žnidaršič še odgovorila poslancu Zmagu Jelinčiču.

Sodili so mu, ker naj bi v eni od oddaj spodbujal nestrpnost, razdor ali sovraštvo  državljanov ravno v času protiromskih protestov v Ambrusu zaradi nasprotovanja romski družini Strojan. "V oddajo ste bili vabljeni vsaj dva tedna pred izbruhom nemirov v Ambrusu," je ob tem dodala Žnidaršičeva.

Jelinčič se naj bi v oddaji Piramida izzval narodnostno nestrpnost s tem, ko je Rome imenoval Cigani ter kljub opozorilom s takim početjem ni prenehal.

Vabljen za dvig gledanosti?
"Meni je bilo namignjeno, da sem bil v oddajo vabljen namenoma za dvig gledanosti, ker je bila ta tako nizka, da vam je grozilo, da bodo oddajo sicer ukinili," je na obravnavi dejal Jelinčič.

Jelinčič je že na prejšnjem naroku dejal, da so ga v oddajo povabili, da bi dvignili gledanost, ter mu dejali, da lahko s seboj pripelje tri podpornike, medtem ko je nekdanji romski svetnik v Novem mestu Zoran Grm imel okoli 20 podpornikov, med njimi tudi člane družine Strojan. Po oddaji naj bi prišlo tudi do incidenta, v katerem naj bi Romi žalili poslanca SNS Jelinčiča.

Ob tem ni izključil vpletenosti Radiotelevizije Slovenija, po njegovem je bila vsa zadeva pripravljena vnaprej. Vendar se jim je zalomilo, saj je bila oddaja humorna in zabavna, namesto da bi bila ekstremistična ali usmerjena proti nekomu, je še ocenil v svojem zagovoru.

Zadovoljen z odločitvijo sodnikov
"S sodbo sem bil zadovoljen. Vendarle se je pokazalo, da ima slovensko sodstvo eno svetlo bodočnost in da bo morda v tej Sloveniji čez nekaj časa drugače. Zanimivo je, da vse postopke, ki jih jaz sprožim proti komur koli, ljubljansko in druga tožilstva zavrnejo, medtem ko sprožijo postopke proti meni na osnovi najbolj nesmiselnih obtožb, ki jih niti ne vložijo t.i. prizadeti," nam je po izreku dejal Jelinčič in dodal, da se tudi v prihodnosti podobnim tematikam ne bo izogibal. "Nimam se kaj izogibati. Imam svoja stališča, vedno jih povem in utemeljim ter tudi dokažem z zgodovinskimi in etimološkimi dejstvi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.