Slovenija
348 ogledov

Jelinčič oproščen obtožb

Zmago Jelinčič je zanikal namigovanja, da naj bi v primeru glasovanja o azbestne Žurnal24 main
Jelinčičeve besede, da tožilcu Levaniču ne bi zaupal niti treh ovac, dočakale sodni epilog.

Nekdanji dolgoletni poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič je maja 2006 v televizijski oddaji na Prva TV leta 2006 je dejal, da tožilcu Jožetu Levašiču, takrat koprskemu okrožnemu tožilcu, ne bi zaupal v varstvo niti treh ovac, ker bi dve zanesljivo izgubil, ter da ne ve, kako je tožilcu uspelo končati pravno fakulteto.

Jelinčič je Levašiča kritiziral, saj je menil, da je tožilstvo neupravičeno preganjalo nekega koprskega podjetnika. Januarja 2011 ga je okrožno sodišče obsodilo, saj da je Jelinčič Levašiča s svojimi besedami užalil. Sodbo so potrdili tako na višjem kot vrhovnem sodišču.

Je pa ustavno sodišče lani razveljavilo sodbe rednih sodišč in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Po mnenju ustavnih sodnikov so lahko meje svobode izražanja pri komentiranju dela nosilcev javnih funkcij širše, kot so to ocenila redna sodišča.

In tako so na ljubljanskem okrožnem sodišču v ponovljenem sojenju ugotovili, da je bila kritika Levašičevega dela v okviru ustavne pravice do svobode izražanja. Jelinčičeva izjava sicer po mnenju ljubljanske okrožne sodnice Dejane Fekonja ni bila spoštljiva in objektivno celo žaljiva, vendar je šlo za resno kritiko, ki jo je tožilec izzval sam.

Jelinčič današnjo odločitev sodnice pozdravlja, ob odhodu s sodišča je dejal, da se s tako sodbo "človeku vrača upanje v sodni sistem".

Tožilstvo še ni odločilo, ali se bo na sodbo pritožilo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Zmago 21:37 18.september 2016.

  Jeli bre, AtaAufbiks imaš ti sve koze na broju ???Jelinčič ti zagotovo ne bo zaupal ........ treh ovc ! ;-)))

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 06:46 15.september 2016.

  Zgubo Jelinčić - Balerina. Upam, da ne bo užaljen in me tožil!

 • h3o 15:29 14.september 2016.

  Upam da pride SNS spet v vlado. Bravo Zmago!