Slovenija
12 ogledov

Jelinčič ovadil Kresalovo

Jelinčič pravi, da se ne čuti krivega, češ da so bile njegove besede izrečene ko Žurnal24 main
Zmago Jelinčič na vlado naslovil pobudo v zvezi z vračilom nezakonito pridobljenega denarja. Poslanska skupina SNS ovadila Katarino Kresal.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je na vlado naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi z vračilom nezakonito pridobljenega denarja.

"Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke je v razpravi ob sprejemanju zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora poudarjala, da se mora premoženje nezakonitega izvora odvzeti na podlagi veljavnih predpisov in dejansko ugotovljenega stanja protipravnosti," je zapisal predsednik SNS.

Vlada naj bi z včerajšnjo potrditvijo računskega sodišča dokazala, da je šlo za protipraven, nezakonit in, kot kaže, celo koruptiven način, s tem pa dobila pravni temelj, da skladno z veljavno zakonodajo začne vse postopke za odvzem premoženja. "Pomeni, da mora Igor Jurij Pogačar denar za najemnino vrniti oziroma naj se mu zapleni, odvzame."

Če se njemu dokaže, da je ravnal v dobri veri in zakonito ter da je položaj izrabila ministrica Kresalova, potem naj se premoženje zapleni njej oziroma njenemu partnerju, skladno z zakonom, meni Jelinčič. Hkrati poudarja: "V vsakem primeru je šlo za nezakonito ravnanje, kot nesporno ugotavlja računsko sodišče."

Pravosodno ministrstvo: Zakon o odvzemu še ni bil sprejet

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora še ni sprejet, zato še ne velja. Odvzem protipravne premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, pa omogoča že veljavna zakonodaja. Podlaga za tak odvzem, ki izvira iz konkretnega kaznivega dejanja, je odločitev sodišča.

V konkretnem primeru so pristojni organi odkrivanja in pregona, ne pa ministrstvo za pravosodje, so še poudarili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.