Slovenija
15 ogledov

Jelinčič ovadil še Rupla

jelincic9_anpe_tzpol_190808 Žurnal24 main
Slovenska nacionalna stranka nadaljuje vlaganje ovadb zaradi spornega zemljevida Slovenije. Tokrat so na vrsti Dimitrij Rupel, Aleš Balut in Tone Kajzer.

SNS jim očita, da naj bi kot uslužbenci zunanjega ministrstva dopustili izvoz zemljevida, ki dokazuje, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško. V stranki menijo, da so omenjeni trije prejeli tudi podkupnino.

Hrvaška je prek zagrebške družbe Geofoto lani poleti postala večinski lastnik Geodetskega zavoda Slovenije in tako prišla do zemljevida iz leta 1983, ki naj bi dokazoval, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi takrat na Hrvaškem, in sicer v občini Mursko Središće.

Sporni zemljevid, ki je sprožil val ovadb. © Novi list

 
Ker gre za arhivsko gradivo, bi moral biti izvoz tega zemljevida mogoč le z dovoljenjem pristojnega ministra, vendar pa sta to dovoljenje izdala Balut in Kajzer, uslužbenca na zunanjem ministrstvu, čeprav naj to ministrstvo sploh ne bi bilo pristojno.

V SNS namigujejo, da sta za to prejela podkupnino s strani Hrvaške, enako pa naj bi veljalo tudi za Rupla, ki je bil tedaj zunanji minister in zato odgovoren za delovanje celotnega ministrstva. Poleg tega naj bi omenjena trojica storila tudi kaznivo dejanje vohunjenja oziroma kaznivo dejanje proti interesom države, trdijo v SNS.

V SNS so sicer že v sredo vložili kazensko ovadbo proti odgovornim za prodajo Geodetskega zavoda Slovenije hrvaški družbi Geofoto julija lani ter proti inšpektorju za kulturo in medije Draganu Matiću.


 
 

Kad in Sod sta svoj delež v Geodetskem zavodu Slovenije najprej prodala družbi Maksima holding. Njen lastnik je Igor Bavčar, je v sredo na novinarski konferenci spomnil predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti . Za tem je Maksima holding svoj delež v zavodu prodala družbi Primus AB, to pa je kupilo hrvaško podjetje Geofoto in s tem tudi 89,8-odstotni delež Geodetskega zavoda Slovenije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.