Slovenija
0 ogledov

Jelinčič ovadil štiri domnevne vohune

Zmago Jelinčič Plemeniti Žurnal24 main
Slovenska nacionalna stranka zaradi prodaje podjetja Geodetski zavod kazensko ovadila četverico, osumljeno vohunstva.

Povod za ovadbe, ki jih je vložila poslanska skupina SNS, je bilo hrvaško sklicevanje na zemljevid iz leta 1983 pri utemeljevanju, da je ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi pripadalo Hrvaški. Zemljevid je izdal kartografski oddelek Geodetskega zavoda Socialistične Republike Slovenije, tega pa je z njegovim arhivom vred kupilo hrvaško podjetje Geofoto.

Prvi mož SNS Zmago Jelinčič trdi, da so Hrvatje tako prišli do spornega zemljevida "in morda še marsičesa, kar trenutno javnosti sploh ni znano".

Jelinčič je prepričan, da je bil že prvoten cilj hrvaške družbe Geofoto navidezno legalno priti do arhivskega materiala geodetskega zavoda. Pri tem opozarja, da ima država pri prodaji zasebnega gradiva, ki je last fizičnih ali pravnih oseb, predkupno pravico.

"Z nakupom pravne osebe so vsi sodelujoči namerno obšli zakonsko določilo in se tako izognili predkupni pravici," trdi Jelinčič. Zato so v SNS prepričani, da so sodelujoči v verigi prodaje geodetskega zavoda služili tuji državi, saj so ji izročili državne arhive s ključnimi zemljevidi.

Zaradi nevestnega dela so ovadili tudi inšpektorja dr. Dragana Matića z inšpektorata za kulturo in medije, saj naj bi po mnenju SNS kaznivo dejanja lahko preprečil. "Za ovadbo slišim prvič , zato jo tudi ne morem komentirati. Si pa nekdo očitno predstavlja, da sem vsevedno in povsod prisotno bitje," je danes dejal dr. Matić.

V SNS še pričakujejo, da bo sodišče razveljavilo pogodbo o prodaji geodetskega zavoda hrvaškemu Geofotu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.