Slovenija
11 ogledov

Jelinčič trdi, da je bil izzvan

Zmago Jelinčič trdi, da njegove izjave niso bile žaljive. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič se je na sodišču zagovarjal zaradi domnevnega zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti. Sporne so njegove izjave v oddaji Piramida.

Leta 2006 je bil Jelinčič z nekdanjim romskim svetnikom v Novem mestu Zoranom Grmom gost omenjene oddaje. Takrat je med drugim dejal, da je Slovenija pod vplivom "Ciganov", ki lahko delajo, kar hočejo.

Bo zdaj sodišče zaplenilo vse knjige velikega slovenskega pisatelja Janeza Trdine, ki uporablja besedo Cigan?
Zmago Jelinčič

Čeprav je prvostopenjsko sodišče zavrglo obtožni predlog, je tožilstvo zahtevalo ponovno obravnavo, kar je Jelinčič označil za poskus ponovnega utišanja oziroma odstranitve s političnega prostora.

Odziv na izzivanje?
Jelinčičev zagovornik Peter Fašun je najprej predlagal tožilstvu, naj zavrže obtožni predlog. Skliceval se je na kazenski zakonik, kjer se določbe nanašajo na spodbujanje nestrpnosti, tožilka pa Jelinčiču očita, da je izzival nestrpnost. Jelinčič se je zagovarjal z besedami, da se je samo odzval na izzivanje. Med drugim je dejal, da besede Cigani ne uporablja v zaničevalnem smislu – gre le za poimenovanje njihove skupnosti, pravi.

"RTV načrtoval tak potek"
Dodal je še, da je vodstvo RTV-ja vnaprej vedelo, kaj se bo zgodilo, in da so celo načrtovali, da se oddaja vodi na tak način, saj je v tistem času gledanost precej upadla.

PS SNS: val obtožb samo na Jelinčiča
V poslanski skupini SNS so opozorili, da se, ko nekdanji predsednik parlamentarne skupščine ali estradnik uporabita besedo "Cigan", ne zgane nihče, ko pa to stori predsednik nacionalne stranke, se "nanj vlije val obtožb". Vse obtožbe so označili za neutemeljene.

Jelinčič se je odločil, da se na poslansko imuniteto ne bo skliceval, sicer pa je tudi mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlagala, naj mu je ne priznajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.