Slovenija
27441 ogledov

SDS po srečanju s Pahorjem: "To je velik nesmisel"

posvetovanje predsednika z vodjo poslanske skupine
1/7
Saša Despot
Predsednik zmagovalne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je predsedniku Pahorju dostavil podpise 53 poslancev, ki podpirajo njegovo vlado. Ob 15. uri naj bi Pahor Goloba predlagal za novega mandatarja, parlament ga bo potrdil v sredo.

Nova vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala, da je Robert Golob predsedniku dostavil podpise podpore 53 poslancev. Gibanje Svoboda, SD in Levica imajo večino v DZ, je priznala, a ga v SDS ne bodo podprli. Enako bodo ravnali v NSi.

Borut Pahor, Jelka Godec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Glede na mandate v državnem zboru smo to tudi pričakovali, bi pa na tem mestu dejala, da sedanja vlada, ki je v odhajanju, je s svojim delom in številom ministrstev, ki jih ima, kljub covid krizi uspela doseči to, da imamo rekordno gospodarsko rast, najnižjo brezposelnost v državi, da smo po oceni OECD drugi po gospodarskem izhodu iz covid krize, da smo peti na svetu po varnosti v državi in še marsikaj," je povedala Godčeva.

Godčeva je povedala, da se s predsednikom Pahorjem ni pogovarjala zgolj o imenovanju prihodnjega mandatarja pač pa tudi o imenovanju predsednika računskega sodišča in viceguvernerja. 

Godčeva, ki je tudi podpredsednica SDS, je na mestu vodje poslanske skupine nasledila Danijela Krivca, ki je del zmerne veje v SDS. Godčeva je napovedala, da bo poslansko skupino vodila v duhu timskega dela, o odprtih vprašanjih pa se bodo odkrito pogovorili in sprejemali skupne odločitve.

SDS: To je velik nesmisel

V SDS menijo, da je povečanja števila ministrstev, ki ga ima v načrtu prihodnja koalicija, velik nesmisel. Prihodnji vladi predlagajo, da naj bo pri širitvi ministrskih mest racionalna, saj da to ne bo prispevalo k "nadaljevanju trenda, ki ga je vzpostavila sedanja vlada". Širjenje ministrstev povečuje javno upravo, finančna sredstva sredstva in ne bo pripomoglo k vitki državi, poudarja Godčeva. 

Prihodnji vladi tako predlagajo, da razmisli o zakonu o vladi, ki so ga vložili v SDS. "V kolikor pa bodoča vlada s širitvijo ministrskih mest v bistvu zagotavlja delovna mesta za neizvoljive poslance KUL, torej predsednike SAB, LMŠ in ostale, potem vsekakor ne delajo v dobro države Slovenije," je še dejala Godec

Godec: SDS pripada šest predsedniških mest

Jutri bodo vodje poslanskih skupin določile razrez poslanskih mest v delovnih telesih DZ. SDS po mnenju Godčeve pripada šest predsedniških mest, na posvetovanja pa se bodo podali z določenimi zahtevami. "Nato pa je stvar postopka, kako bodo stvari tekle, vsekakor pa ne bomo dovolili, da se sklicujejo ali oblikujejo delovna telesa, ki niso v skladu s poslovnikom DZ ali zakonodajo," je dejala.

Horvat: "Ostajamo zelo koristna koristna opozicija"

Borut Pahor, Jožef Horvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Že stari Aristotel je povedal, da ljudje nismo kot živina na paši, temveč se srečujemo zato, da se pogovarjamo," je po pogovorih s Pahorjem dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Nova Slovenija bo v opoziciji prispevala po svojih najboljših močeh k rešitvam, ki bodo pripomogle za blaginjo vseh ljudi v Sloveniji, pravi Horvat in poudarja, da imajo v stranki dobre rešitve za številna področja. "Ostajamo zelo koristna koristna opozicija," je poudaril Horvat.

Golob ima zadostno podporo, Pahor ne bo zavlačeval

Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da pri postopku

Borut Pahor, Robert Golob | Avtor: Saša Despot Saša Despot
imenovanja kandidata za mandatarja ne bo zavlačeval. Golob je Pahorju dostavil podpise 53 poslancev, ki podpirajo njegovo vlado, vlado podpirata še poslanca italijanske in madžarske skupnosti, kar pomeni, da ima koalicija 55 glasov. Če bo Pahor v posvetih ugotovil, da Golob uživa potrebno podporo, bo predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič s pismom formalno sporočil, da Goloba predlaga za predsednika vlade in da je za to pridobil njegovo soglasje. Golob in Pahor bosta pred kamere stopila ob 15. uri. 

 
Komentarjev 23
  • Rajko Galun 00:44 24.maj 2022.

    Bi lahko kdo povedal gos. Godec, da smo zato šli na volišča, da se prekine trend goljufive vlade.

  • Friderik1950 16:31 23.maj 2022.

    Po moje gospa Godec ni več zaupanja vredna predstavnica poslancev, vsaj po tistem, ko so po njeni izbiri ventilatorji ostali v kleteh, čeprav se kot fizik na osnove takih strojev verjetno dobro spozna.

  • leonardo 16:23 23.maj 2022.

    No to babše pove, da ne bodo niti oni niti NSi podprli Goloba za mandatarja. Ja no, razumljivo, a ne! Ampak kako potem upa "predlagati" Golobu in novi vladi kako naj nadaljujejo z njihovim zaćetim "delom"? To pa meni ne ...prikaži več gre v glavo. Saj smo zato zvolili nekoga, ki ne bo nadaljeval njihovega šova, kajne?