Slovenija
24 ogledov

Jelušičeva med ameriškimi vojaki

1/3
Žurnal24 main
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič na večdnevnem obisku v Združenih državah Amerike. Srečala se je tudi s slovenskim astronavtom Ronaldom Šego.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je v okviru tretjega dela obiska v Ameriki v petek prispela v Kolorado, s katerim Slovenija uspešno sodeluje ravno na obrambnem področju. Med drugim pripadniki nacionalne garde Kolorada v Afganistanu sodelujejo z našimi vojaki, torej pripadniki 14. kontingenta Slovenske vojske v OMLT. Ministrica si je med drugim ogledala usposabljanje vojakov v Koloradu za odhod na misije po svetu.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič se je v okviru obiska v Ameriki v Pentagonu sestala tudi z ameriškim kolegom Robertom Gatesom, s katerim sta sodelovanje med državama ocenila kot "intenzivne, kontinuirane in razvejane".

Včeraj dopoldne je bila Jelušičeva častna gostja na veliki paradi ob 150. obletnici ustanovitve nacionalne garde Kolorada, ki je potekala v centru Denverja. Tam so med drugim predstavili tudi najrazličnejša vojaška vozila, ki jih je nacionalna garda uporabljala v svoji zgodovini kot tudi sodobno tehniko, s katero zdaj sodeluje na misijah po svetu.

Pomoč doktorja Šege
Po vrnitvi v Denver se je ministrica srečala z astronavtom in znanstvenikom slovenskega rodu, doktorjem Ronaldom Šego. Preučila sta možnosti vnaprejšnjega sodelovanja ne le na obrambnem področju, pač pa tudi izobraževalnem. Dr. Šega je zagotovil pomoč, da bi se slovenski kadeti še naprej lahko šolali na vojaški letalski akademiji v Denverju.

Trenutno se na tej akademiji šolata dva Slovenca in sicer, Matija Zupančič in Marko Podplatnik. Z omenjenima kadetoma se bo ministrica srečala jutri, ko imela na omenjeni akademiji tudi predavanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.