Slovenija
124 ogledov

Jankovića sumijo jemanja podkupnin in zahtevanja spolnih uslug

Zoran Janković Saša Despot
Prejemal naj bi podkupnino in posredoval pri razpisu. Od farmacevtke v zameno za službo naj bi zahteval spolne usluge. Dokaze o tem naj bi kriminalisti pridobili s prisluhi in tajnim opazovanjem.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljali 12 hišnih preiskav. Protipravna premoženjska korist, ki jo preiskujejo, znaša 150.000 evrov, osumljenih pa je osem oseb, je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

Jemanje in dajanje podkupnine, zloraba položaja  ...

"Današnje aktivnosti preiskovalcev so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," je v izjavi novinarjem pojasnil Majhenič. Na podlagi dosedanjih ugotovitev preiskovalci sumijo, da so osumljeni omenjena kazniva dejanja storili med letoma 2012 in 2014.

Po gotovino hodil sin Jure

Kot je poročala televizija Pop TV, naj bi se bil župan Zoran Janković na podlagi prisluhov in tajnega opazovanja kriminalistov, osumljen, da je dve leti prejemal podkupnino od Ranka Mimovića, šefa ljubljanskega komunalnega podjetja, ki je pravnomočno obsojen zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov in je v zaporu. 

Jure Janković | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Od vsakega posla naj bi Janković prejel deset odstotkov provizije, po gotovino v zneskih od 50 do 100 tisoč evrov pa naj bi hodil njegov sin, Jure Jankovič. "Gospodarsko družbo iz Ljubljane naj bi tako oškodovali za več kot 150.000 evrov," je dodal Majhenič.

Javni razpis je bilo treba spremeniti

Janković je osumljen tudi kaznivega dejanja  v  zvezi  z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka  javnega  naročila. Tako naj bi nezakonito posredoval pri razpisnih pogojih za dela pri vodovodnem podjetju Vodovod in kanalizacija. Dosegel na bi, da so razpisni pogoji ustrezali Mimovićevem podjetju KPL.  "Eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila, povezanega z gradbenimi deli, ki sta ga naročila občina in javno podjetje," je potrdil Majhenič.

Od farmacevtke v zameno za službo zahteval spolne usluge

Janković naj bi bil osumljen tudi  nezakonitega posredovanja pri zaposlitvi  javnega  uslužbenca. Neimenovani viri naj bi novinarjem oddaje 24UR potrdili tudi, da je v prisluhe ujet tudi županov nespodoben pogoj. Šlo naj bi za farmacevtko, ki ji je Janković  pomagal urediti službo na Ljubljanskih lekarnah, za povračilo pa je Janković, to naj bi pokazali telefonski prisluhi, zahteval spolne usluge.

Policistom predali vso dokumentacijo

"Policistom smo izročili vso zahtevano dokumentacijo, pri čemer župan Zoran Janković ni imel nobenih zadržkov, da zasežejo tudi strežnik, saj ničesar ne skrivamo. Policisti so svoje delo opravili korektno," so glede preiskave povedali  na občini.

Preiskovalci na več lokacijah

Preiskovalci so bili v prostorih ljubljanske mestne občine, po poročanju spletnega portala Planet Siol so prisotnost preiskovalcev potrdili v družbi Vodovod - Kanalizacija (VO - KA), po poročanju Financ pa so bili tudi v podjetju KPL.

Po poročanju Financ naj bi preiskovalci iskali dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši. Lani so v zvezi s tem na župana Jankovića in njegove uradnike leteli očitki o diskriminatornih zahtevah za reference gradbincev za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši. Občina naj bi bila pri izbiri izvajalca namreč naklonjena mestnemu gradbincu KPL. Medtem pa časnik Večer na svojih spletnih straneh poroča, da naj to ne bi bil razlog za preiskavo.

Predkazenski postopek je NPU začel marca lani na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva. Operativne aktivnosti danes poleg preiskovalcev NPU opravljajo tudi ljubljanski kriminalisti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • micika 14:27 19.december 2015.

    tip in njegovi sinovi ničkoristni matere mi!

  • tralala 18:50 18.december 2015.

    Več kot evidentno je, da jih ti nimaš.

  • blueone 14:52 18.december 2015.

    misli*