Slovenija
13 ogledov

Jerajeva ovadila Žarnića

Roko %C5%BEarni%C4%8D Žurnal24 main
Za okoljskega ministra Žarnića obstaja sum, da je storil več kaznivih dejanj, trdi Jerajeva.

Predsednica državnozborske komisije, ki se ukvarja z gradbenimi posli, je prepričana, da za okoljskega ministra Roka Žarnića obstaja sum, da je minister v postopku sprejemanja ljubljanskega občinskega prostorskega načrta (OPN) storil več kaznivih dejanj, in sicer zlorabo uradnega položaja, nevestno delo v službi, ponarejanje uradnih listih in korupcijska dejanja, je naštela Alenka Jeraj, predsednica parlamentarne preiskovalne komisije za gradbene posle. O tem bodo obvestili pristojne organe, vladi pa predlagali, naj državno pravobranilstvo vloži tožbo. “Minister je na zaslišanju 16. septembra priznal ponarejanje listine. Če kaznivega dejanja ne bo naznanila komisija, bom to naredila sama,” je dodala.

Na prejšnji seji komisije je namreč minister dejal, da pred podpisom sklepa, ki je potreben za sprejem ljubljanskega prostorskega načrta, ni videl mnenj nekaterih nosilcev urejanja prostora.

Žarnić zanika očitano
Po njenih besedah je Žarnić priznal, da je bil ugotovitveni sklep o usklajenosti predloga OPN z mnenji nosilcev prostora pripravljen 2. julija, podpisal pa ga je 5. julija, na dan, ko je mestni svet OPN tudi sprejel. “Vsi postopki so bili v skladu z zakonodajo, zato se ovadbe ne bojim,” je komentiral Žarnić.

Prič kar ni in ni
Sicer pa za danes napovedanega zaslišanja na temo domnevno spornega nakupa zemljišča na Smodinovcu ni bilo, ker so se štiri priče opravičile: županov sin Jure Janković zaradi opravkov v Srbiji, generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik zaradi seje nadzornega sveta v Avstriji, Aleš Seliškar (prodajalec kmetijskega zemljišča) in direktor Taxgroupa Klemen Šešok (kupec) pa zaradi zasedenosti njunega skupnega odvetnika, ki sta ga pooblastila šele dva dni pred sejo.

Po besedah Jerajeve obstaja sum, da je Žarnić storil več kaznivih dejanj, in sicer zlorabo uradnega položaja, nevestno delo v službi, ponarejanje uradne listine in sum storitve korupcijskih dejanj, zato bodo v zvezi s tem obvestili pristojne organe.

Spomnimo: Taxgroup naj bi zemljišče kupil z informacijo, da bo z novim OPN postalo zazidljivo (ta sprememba je bila pred sprejetjem OPN umaknjena).

Precej čudno, da ne moremo nikogar zaslišati,” je pripomnila Jerajeva.

Odslej enega po enega
Ker se načrt, da bi na eni seji zaslišali več ljudi, ne obnese, bodo odslej po vsej verjetnosti zasliševali enega po enega, Jerajeva pa je omenila tudi možnost prisilne privedbe priče.

 




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.