Slovenija
2337 ogledov

Jernej Vrtovec: Načrtno nam nagajajo

Jernej Vrtovec Vlada RS

"Včeraj smo zaradi izdaje energetskega dovoljenja za jedrsko elektrarno Krško 2 (JEK 2) na Ministrstvo za infrastrukturo prejeli tožbo treh nevladnih organizacij. To njihovo potezo jemljem kot načrtno nagajanje našemu cilju, to je, da Slovenija postane podnebno nevtralna ter energetsko neodvisna država," je na Facebooku zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Kakšni interesi so v ozadju omenjenih institucij ne vem, a dejstvo je, da na ministrstvu delamo to, kar je najbolje – a hkrati realno – za državo. Zadnje, kar si želimo, je streznitev v obliki redukcije elektrike."

"Od elektrike smo odvisni v gospodinjstvih, od elektrike je odvisno gospodarstvo, potrebujemo jo za napredek in razvoj v moderno družbo. In potrebe se bodo le še zviševale. Zato Slovenija potrebuje dodatne, stabilne ter čiste alternative. Ne moremo se hkrati voziti z električnimi vozili in biti proti vsem alternativam, proti vetrnim elektrarnam, proti izrabi vodnih virov, sedaj še proti jedrski energiji. Kot odgovoren politik moram opozoriti na takšno neodgovorno ravnanje."

Jernej Vrtovec, minister

Dodal je, da so pravno podlago za odločitev o podelitvi energetskega dovoljenja ministrstvui podelili poslanci in poslanke DZ, ki so potrdili resolucijo o dolgoročni podnebni strategiji do leta 2050, ki Slovenijo zavezuje k ambicioznemu cilju: energetski nevtralnosti do 2050. S tem strateškim dokumentom pa je bil prepoznan tudi pomen jedrske energije za državo.

"Prepričan sem, da večina stroke in prebivalstva deli vizijo čiste in zelene energetske prihodnosti Slovenije ter energetske neodvisno Slovenije, kar vključuje tudi nuklearno energijo," je zapisal minister.

Tri okoljevarstvene organizacije so zaradi izdaje energetskega dovoljenja za drugi blok nuklearke v Krškem vložile tožbo proti ministrstvoma za infrastrukturo ter okolje in prostor. Menijo, da je bilo dovoljenje izdano nezakonito. 

Tožbo so proti ministrstvoma za infrastrukturo ter za okolje in prostor vložili društvo za sonaraven razvoj Focus, Center za pravno varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) ter Društvo Prihodnost, predstavništvo organizacije Greenpeace CEE v Sloveniji. Po poročanju spletnega portala 24ur.com okoljevarstvene organizacije ocenjujejo, da je energetsko dovoljenje, ki ga je infrastrukturno ministrstvo izdalo investitorju Gen energija, nezakonito, saj da nima ustreznih strateških in pravnih podlag.

"Odločitev je bila sprejeta nezakonito, ker se opira na pravne podlage, ki niso ustrezne, dolgoročna podnebna strategija kot strateška podlaga pa je bila celo sprejeta na nezakonit in protiustaven način," so zapisali v tožbi, ki so jo pridobili v uredništvu 24ur.com. Nevladne organizacije skupaj z energetskim dovoljenjem izpodbijajo del vsebine podnebne strategije.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 10
 • jezero 11:55 09.oktober 2021.

  Kako bo Vrtovec gradil jedrske elektrarne, ko pa ne bo več niti v parlamentu?

 • Avatar Leon
  Leon 08:33 09.oktober 2021.

  Tipičen primer kompleksa Petra Pana je povezan z odraslim moškim, ki je ’fant, ki nikoli ne odraste’. Izogiba se odgovornostim, nima cilja, je lahkomiseln in živi od danes na jutri. Ljudje ga vidijo kot otročjega in neresnega. Živi v svetu ...prikaži več fantazij in sanja o uspehu, ne da bi se zanj tudi zares trudil.

 • Friderik1950 07:43 09.oktober 2021.

  Če pogledamo kolač proizvodnje električne energije v Sloveniji, je vse kristalno jasno. Termo s približno četrtino in nuklearka s polovico vse proizvedene energije, ostalo je drobiž, tako, da je tudi za mene odgovor jasen. Nevladnikom pa je potrebno v Sloveniji ...prikaži več pristriči peruti, saj so se zaradi ponorele in poneumljene filozofije in podpore v Slovenijo pritepli od vsepovsod.