Slovenija
12 ogledov

"Jesen bo v Sloveniji vroča"

Tovarn ne bi rešili s tem, če bi namesto četrtine dali petino odpravnine, meni S Žurnal24 main
Pogajanja. Zakoni gredo naprej brez soglasja sindikatov.

“V Sloveniji bo vroča jesen,” je po včerajšnjih pogajanjih o paketu zakona o delovnih razmerjih, urejanju trga dela in malem delu zaostritev sindikalnega delovanja napovedal predsednik Pergama Dušan Rebolj. Sindikatom, vladi in delodajalcem po več kot štiriurnem dialogu namreč ni uspelo doseči soglasja, sindikati so celo umaknili podporo zakonu o malemu delu, ki so jo enkrat že dali.

Tehtnica se je tokrat nagnila na stran delodajalcev.
Borut Pahor

Vlada je pri svojih predlogih nekoliko popustila, vendar sindikatov ni prepričala. Po novem predlaga troje:

1) da bi prejemanje nadomestila za brezposelne, ki so starejši od 55 let in imajo več kot 25 let delovne dobe, s 24 podaljšali na 25 mesecev;

2) da bi postopno znižali odpravnine. Tistim, ki so pri delodajalcu zaposleni več kot 15 let in jim za vsako leto dela pri delodajalcu zdaj pripada odpravnina v višini tretjine osnovne plače, bi ob sprejetju zakona (predvidoma januarja 2011) odpravnino znižali na četrtino. Preostalim delavcem bi jo znižali šele eno leto po sprejetju zakona, in sicer za vsako leto dela na petino plače;

3) da bi podjetjem z več kot 1.250 delavci za sezonska in počitniška dela namesto zdajšnjih 1.440 ur dovolili 2.880 ur malega dela na mesec. Vloge bi moral odobriti minister po posvetu z ekonomsko-socialnim svetom.

Paket teh treh zakonov bo vlada kljub neusklajenosti s sindikati obravnavala že na seji prihodnji četrtek. Delodajalci so z izkupičkom zadovoljni, sindikati pa opozarjajo, da bo vlada storila napako, če bo take zakone sprejela. “V času krize delavci potrebujejo pomoč, zato je obsojanja vredno, da se posega v odpravnine,” je bil kritičen šef svobodnih sindikatov Dušan Semolič.

O pokojninski reformi se socialni partnerji včeraj še niso dogovorili, a premier Borut Pahor obljublja, da zakona še ne bo poslal naprej in da bodo, ker se “vidijo znaki približevanja”, pogajanja nadaljevali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.