Slovenija
10 ogledov

Jeseni več mest za redni študij

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Pred informativnimi dnevi bo imelo visokošolsko ministrstvo za dijake zaključnih šol še 13 regijskih posvetov. Zanje bo jeseni razpisanih 25.522 novih študijskih mest ter 22 novih študijskih programov.
 

Vse več študentov

Vpisnih mest za redni študij - 18.814

Vpisnih mest za izredni študij - 6.708

Delež razpisanih mest na družbenih in poslovnih vedah ter pravu - 29

Delež razpisanih mest na tehniki - 24

Delež bolonjskih programov - 56

V ponedeljek bo na vrsti drugi od 14 posvetov za dijake zaključnih letnikov srednjih šol, ki ga pripravlja visokošolsko ministrstvo v sodelovanju z ministrstvom za delo, in sicer v gimnazijah na Ptuju in v Murski Soboti. Kakšne so možnosti zaposlitve po študiju pa bodo na Ptuju povedali predstavniki podjetij Talum Kidričevo in Carrerra Optyl iz Ormoža, v Murski Soboti pa predstavniki podjetij Arcont iz Gornje Radgone in SGP Pomgrad iz Murske Sobote.

Na posvetu bo tudi visokošolska ministrica Mojca Kucler Dolinar. “Čim večji poudarek želimo dati vpisu na redni študij ter vpisu na naravoslovno-tehnične programe,” je dejala že po posvetu z dijaki v Novi Gorici. V letošnjem študijskem letu delež vpisanih brucev na družboslovne programe znaša 44 odstotkov, na naravoslovje in matematiko pa le deset odstotkov.

Faksi tekmujejo za bruce
“V letošnjem šolskem letu smo obiskali 30 šol,” je povedala Gordana Pipan, vodja službe za trženje in prodajo na ljubljanski ekonomski fakulteti. Dijakom prikažejo programe in način študija, poleg tega pa še možnosti zaposlitve po diplomi.

“Anketa, ki jo izvajamo med našimi diplomanti že od leta 1995 kaže, da se jih 98 odstotkov zaposli v letu dni po končanem študiju,” je še dejala Pipanova. Podobne predstavitve izvajajo tudi nekatere druge fakultete, vse pa bodo dijakom 3. in 4. letnikov odprle vrata na informativnih dnevih 15. in 16. februarja.

 

Sprememba glede na 2007/08

Vpisnih mest za redni študij - +1200

Vpisnih mest za izredni študij - -607

Delež razpisanih mest na družbenih in poslovnih vedah ter pravu - -1,5

Delež razpisanih mest na tehniki - +1.3

Delež bolonjskih programov - +17

Vlada potrdila razpis
Na današnji seji je vlada sprejela sklep o številu prostih mest na dodiplomskih programih v študijskem letu 2008/09 na vseh štirih univerzah ter samostojnih visokošolskih zavodih. Študentom bo jeseni na voljo 22 novih programov. Univerza v Ljubljani se je že lani zavzemala, da vlada ne bi smela omejevati izrednega vpisa, letos pa pripomb na svoj predlog razpisa s strani pristojnega ministrstva ni bilo, so sporočili.

Leon Horvatič iz službe za odnose z javnostmi Univerze na Primorskem pa je dejal: “Če vlada določa omejitve, mora prevzeti obveznost financiranja programov, ki jih odobri.” Pojasnil je, da nekaterim programom primanjkuje predvsem razvojnih sredstev. Po njegovih besedah so letos predlog razpisanih mest z visokošolskim ministrstvom dokaj uskladili, le pri mestih na programih Turistice, je univerza popustila za 210 mest.

V novih bolonjskih programih imajo na nekaterih fakultetah študenti športno vzgojo na voljo le kot izbirni predmet. “Odločitev o izvajanju športne vzgoje je v pristojnosti univerz in samostojnih visokošolskih zavodov tako glede sredstev kot tudi glede umestitve v študijske programe in kreditnega ovrednotenja,“ pa se glasi odgovor visokošolskega ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.