Slovenija
23 ogledov

Jeza zaradi volilne zakonodaje

Irma Pavlinič Krebs je svoje delo na volilni zakonodaji opravila. Zdaj naj bi se Žurnal24 main
Jabolko spora. Med Zaresom, DeSUS in SD škrta zaradi zakona Irme Pavlinič Krebs.

Spremembe volilne zakonodaje, ki so jo na ministrstvu za javno upravo Irme Pavlinič Krebs že pripravili, krhajo koalicijo.

Pri zagotavljanju podpore zakonu naj bi imela v svojih strankah SD in DeSUS težave tako premier Borut Pahor kot Karl Erjavec. In prav to naj bi bil po besedah nekaterih članov Zaresa eden od razlogov, da razmišljajo, ali naj v koaliciji sploh še ostanejo.

Irma bi 10 ministrov
Krčenje
. Ministrica Pavlinič Krebsova je včeraj ocenila, da je optimalno število ministrstev v Sloveniji okoli 10. Do krčenja vlade naj bi prišli z bistveno večjo koordinacijo politik.

Omejitve vladnega odra
"Vlada je pripravila vse potrebne zakone, med drugim zakon o nezdružljivosti funkcij in volilni zakon, in poskuša dobiti dvotretjinsko večino za sprejem," je dejal Pahor.

Na vprašanji, ali se res zatika pri podpori v SD in kdaj bo sestanek predsednikov vseh strank na to temo, pa ni želel odgovoriti. Pravi, da na ta vprašanja z vladne govornice po zasedanju vlade ne more odgovarjati.

Janšev da, če bo Pahor za
Pavlinič Krebsova je, tako viri blizu Zaresa, dvotretjinsko podporo zakonodaji že iskala v poslanski skupini SDS, kjer pa naj bi Janez Janša dejal, da bodo zakon podprli, če ga bo podprla celotna poslanska skupina SD. Ko je prišla s to informacijo do Pahorja, pa naj bi ji ta dejal, da mu vseh svojih poslancev ne bo uspelo prepričati.

DeSUS za okraje
Erjavec od svojih poslancev sicer pričakuje enotno podporo nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, čeprav bi jo razširili še na svetniško in druge funkcije. A upirala naj bi se mu vsaj dva poslanca, Matjaž Zanoškar in Anton Urh. DeSUS nasprotuje tudi ukinjanju volilnih okrajev, saj naj bi to po njegovem povzročilo neenakomerno zastopanost predstavnikov regij v parlamentu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.