Slovenija
30 ogledov

Jezerjane skrbi za službe

Kladje bralka Špela
Življenje v dolini Kokre in na Jezerskem se po petih dneh od začetka težav počasi normalizira. Cesta je še vedno zaprta. Krajane Jezerskega skrbi, če jih bodo službe še čakale.

Kot je na današnji novinarski konferenci po koordinacijskem sestanku intervencijskih ekip poudaril preddvorski župan Miran Zadnikar, so največje težave v naselju Kokra, kjer morajo nekaterim še zagotoviti elektriko, medtem ko jih veliko že oskrbujejo z agregati. Kot je opozoril, se na tem delu, kjer še vedno nimajo elektrike, čuti nezadovoljstvo in prizadetost ljudi.

Zato so se lotili prednostnega zagotavljanja elektrike na teh območjih. Danes so prejeli dodatnih deset agregatov iz Rdečega križa, ki jih prostovoljci dostavljajo od hiše do hiše, in Zadnikar upa, da bodo do večera vsi domovi razen kakšne bolj oddaljene kmetije, imeli svoje agregate.

Skrbi jih za službe

Tudi na Jezerskem so večinoma domovi že oskrbljeni z agregati. "Življenje se počasi normalizira," je dejal župan Občine Jezersko Jurij Markič in poudaril, da jih sedaj najbolj teži, kdaj bo cesta do Preddvora vendarle odprta. "Na Jezerskem nas je 300 ali 400 takih, ki se vozimo v službo v dolino, delodajalci nas pozivajo, naj vendar že pridemo delat. Zato je trenutno največja bojazen ljudi, ali jih bodo službe počakale," je pojasnil Markič.

Kot ocenjuje, je do varnosti ceste še dolga pot, saj se drevje pod žledom in snegom še vedno podira. "Cestarji so nam obljubili, da ko bo žled padel z dreves, gredo z vsemi razpoložljivimi enotami v dolino čistit traso," je dejal Markič. Inšpektor za varnost prometa na Policijski upravi Kranj Aljoša Jazbec pa je dodal, da bi bila lahko cesta v enem delu in pod določenimi pogoji kmalu odprta.

Zapore, kjer je res potrebno

Ljudi, ki so že zelo neučakani in se ne zavedajo, kako nevarna je cesta, morajo policisti s stalno prisotnostjo opozarjati, da je cesta zaprta. "Zapore so postavljene na mestih, kjer je res potrebno," je zagotovil Jazbec in dodal, da na cesto padajo drevje, skale, led in žled ter je vožnja ali hoja po njej smrtno nevarna.

Kot je pojasnil, policisti občanom preprečujejo dostop do nevarnih mest in zagotavljajo čim hitrejše dostope intervencijskih in servisnih služb, ki se trudijo, da bi lahko zaporo ceste vsaj v prvi fazi premaknili više in tako vsaj nekaterim čim prej zagotovili dostop do doline. Pet policistov ostaja tudi na Jezerskem, saj se po Sloveniji že dogaja, da nekateri nepridipravi izkoriščajo nesrečo in izvršujejo kazniva dejanja.

Vojska skrbi za nujne prevoze

Za oskrbo z življenjskimi potrebščinami in za nujne prevoze skozi dolino Kokre skrbi Slovenska vojska s petimi oklepniki, v katerih se lahko naenkrat pelje šest krajanov, dva vojaka in gasilec. V pogonu pa je tudi terensko vozilo Rdečega križa, s katerim obiskujejo posamezne hiše in ljudem dostavljajo naročeno hrano.

Kot so poudarili gasilci in drugi prostovoljci, praktično brez prestanka delajo že pet dni in so pripravljeni delati še naprej. Kot pravijo, jih dalje žene to, ker ljudje dihajo z njimi in so jim hvaležni. Tudi Zadnikar je posebej pohvalil vse intervencijske službe, aktiviste in prostovoljce. "Presenečen sem, da imajo toliko energije, da po petih dneh, še vedno nepretrgoma delajo," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.