Slovenija
11228 ogledov

Ježica: Petkrat ustrelil bratranca, poleg je bil njegov 9-letni sin

pištola, orožje, pas, Profimedias
Pred sodni senat je danes stopil R. R., ki mu tožilstvo očita, da je avgusta lani na ljubljanski Ježici v stanju neprištevnosti umoril svojega bratranca. Tožilstvo predlaga, da se mu izreče prisilno psihiatrično zdravljenje. Obtoženi se brani z molkom, njegov zagovornik pa predlaga, da se očitano kaznivo dejanje prekvalificira v uboj.

Po besedah tožilca Darka Novaka je obtoženi avgusta lani v stanju neprištevnosti trikrat ustrelil svojega bratranca v pričo bratrančevega devetletnega sina, nato se s kolesom odpeljal naprej, mimoidočemu dejal, da "ga je želel ubiti", nakar se je vrnil in ga še dvakrat ustrelil. Tožilstvo predlaga, da se mu izreče varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zavodu, s čimer se tudi strinja obramba.

Ta sicer meni, da v tem primeru ni šlo za umor iz koristoljubja, ampak za uboj. Če bi šlo za umor, bi moral obstajati direkten naklep z motivom, a tega po mnenju odvetnika Aleša Paulina ni bilo in bi bilo glede na izvedensko mnenje psihiatra tudi nelogično.

Svojci ustreljenega ne želijo uveljavljati premoženjsko-pravnega zahtevka, saj se, kot navajajo, bojijo za lastno življenje, oziroma da obtoženi ne bi takšnega zahtevka razumel kot dodaten pritisk in grožnjo.

Vzrok za zločin naj bi bil dolgoletni spor med družinama storilca in žrtve. Danes so kot priče pred sodišče stopili vdova, dva otroka, brat in oče ustreljenega. Vsi so dejali, da jih je strah, da bi lahko obtoženi kaj podobnega ponovil v prihodnosti. Pokojnikov oče je namreč danes sodišču prenesel besede znanca, da mu je obtoženi že nekaj dni pred zločinom napovedal, da bo ubil žrtev, njegovega brata in očeta.

Soproga pokojnega je pojasnila, da z obtoženim niso imeli stikov, spor pa naj bi nastal z materjo obtoženega, ki da ni mogla sprejeti, da je bil pokojni lastnik določenih nepremičnin. Tako so imeli v preteklosti več incidentov. Navedla je, da jim je obtoženi leta 1993 požagal ograjo, leta 2003 jim je ponoči sekal sadna drevesa, marca istega leta pa da je prišel na njihovo zemljišče in z nožem grozil, da jih bo pobil.

Mesec dni pred smrtjo soproga je ponoči slišala več strelov iz pištole, nekaj dni pred dogodkom pa je po njenih besedah obtoženi napisal na karton, ki ga je pustil pred hišo, naj se pokojni in njegov brat opravičita, "da ne bo kaj narobe". To je obtoženi tudi danes ponovil na sodišču: "Če bi se mi opravičil, se ne bi to zgodilo."

Potem ko je vpričo sina ustrelil njenega moža, pa je prišel pred hišo pokojnikovega brata, ponovno nabil orožje in korakal pred ograjo. To je potrdil tudi brat ubitega, ki je dejal, da je potem poklical policijo, ki je posredovala po približno desetih minutah. Povedal je tudi, da je od družine obtoženega celo po dogodku prejel različne grožnje.

Naslednji narok bo 2. marca, pred sodišče bosta predvidoma kot priči stopila še starša obtoženega, sosed in izvedenec psihiatrije Gorazd Mrevlje. Paulin želi, da Mrevlje dopolni svoje mnenje in oceni, ali je bil obtoženi v času storitve dejanja sploh sposoben izoblikovati tako nizkoten nagib, kot se mu očita za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja.

 

Komentarjev 7
  • Žurnalček 16:47 06.februar 2020.

    Žalostno je to , da se ime Aleša pri vsej zadevi sploh ne pojavi. Jebemti državo , kjer te lahko ubije vsal norc , ti v zemljo , norc pa v bolnico za 6 mesecev .Tvoji otroci pa postanejo poleg ...prikaži večg vsega še materialni reveži !

  • Žurnalček 16:38 06.februar 2020.

    30 let v keho , brez dopusta , pa se ga ne bo nihče več bal in bo žlahta imela mir . Me prav zanima , če si bo Mravlje špogal garantirati psihiatrično ozdravitev in neponovitev dogodka !

  • mph 20:25 05.februar 2020.

    Samo ena trajna rešitev je, da se ne ponovi. Država in vsi odgovorni pa naj mastno plačajo, da napovedane tragedije niso preprečili. Če imamo nore zakone pa imamo zato ljudi, ki naj jih spremeniji.