Slovenija
21 ogledov

'Jezik je edino orožje, ki ga imam'

''General Rudolf Maister je ena od izjemnih osebnosti, ki jo bom vedno postavila Žurnal24 main
Obrambna ministrica, ki je na prvem mestu na lestvici priljubljenosti, na prvo mesto postavlja varnost vojakov, kar je tudi eden od razlogov za vztrajanje pri patriah.
Ali se z gospodarsko krizo povečuje zanimanje za vojaški poklic?
Večja brezposelnost vedno nekoliko poveča zanimanje za vojaški poklic. Pomembno je, katera struktura ljudi ostaja brezposelna. Če službe izgubljajo starejši od 45 let ali pa so že zdravstveno zelo prizadeti, ni mogoče pričakovati, da bo med njimi veliko zanimanje. Če pa službo izgubljajo ljudje, stari od 20 do 25 let, prihajajo k tistemu, ki je na letni ravni največji zaposlovalec, in to je vojska.

Kakšne so omejitve glede starosti?

Pri vstopu v vojaško službo je postavljena zgornja starostna meja 25 let. Res pa je, da se tega niso vedno zelo natančno držali, ko je šlo za poklicne pripadnike, ki so ustrezali zdravstvenim pogojem in so izpolnili druge kriterije. Odprtost je mogoča pri poklicnih vojakih, ker jih res zelo potrebujemo. Pri vseh drugih kategorijah pa starostne omejitve res upoštevamo.

Imamo 7.200 pripadnikov in pripadnic vojske ter 1.900 rezervistov. Načrtovano število je 14 tisoč. Kakšen naj bi bil obseg vojske v prihodnje?
Glede natančnih številk je težko govoriti na pamet, zanesljivo pa obstaja zmanjšanje, vendar ne zmanjšanje števila, kakršnega imamo danes, temveč zmanjšanje načrtovanega števila, ki ga nikoli nismo dosegli. Šli bomo najbrž v zmanjševanje na okoli deset tisoč. Glede na število predvidenih vojakov se postavi tudi število predvidenih ciljev v Natu. Če nastopaš s preveliko številko, ki je ne moreš doseči, tvegaš, da imaš tudi prevelike cilje sil, torej se od tebe pričakuje bataljone, ki jih ne moreš imeti.
 
 

Lahko je biti heroj in reči, da ne potrebujemo osemkolesnikov. Vendar tisti, ki so na misijah doživeli ognjeni krst, vedo, kako pomembno je imeti varna vozila.

Lubica Jelušič, obrambna ministrica

 
Manj vojakov pomeni manj bataljonov. Ali to pomeni tudi manj Patriinih oklepnikov 8 x 8?
To ni takoj povezano. Tudi vojake, ki jih imamo zdaj, moramo spraviti v vozila. Prihajajoči osemkolesniki pa bodo potrebni tudi zato, ker je eden od ciljev sil srednja oklepna bataljonska bojna skupina, ki pa ga zaradi znanih okoliščin, torej zaradi krize in zato, ker pogodba, ki smo jo že podpisali, ni mogoče doseči.

Pa jih vseeno potrebujemo 135? Veliko je govora o spremembi pogodbe in zmanjšanju števila Patriinih oklepnikov.

Ker prihajamo v krizno situacijo, ki se bo vlekla nekaj let, in ker ugotavljamo, da bosta zmanjšana obseg in struktura vojske, bomo poskušali iti v smeri zmanjšanega števila oklepnikov. Za koliko pa bo to število mogoče zmanjšati, je nemogoče napovedati brez pogajanj s pogodbeno stranjo, ker se nam lahko zgodi, da ne bo tudi nobenega manj in bo še vedno treba preživeti.

Potem ko patrie decembra niso dosegle tehničnih standardov, zdaj poteka nov kakovostni prevzem. Kakšni so rezultati tokrat?
Ne moremo še napovedati. Je pa dejstvo, da bomo, če bomo ugotovili, da ta vozila še vedno ne ustrezajo predpostavkam v pogodbi, morali ukrepati v skladu s pogodbo. To pomeni, da bomo pogodbeni strani pisno napovedali ustrezne ukrepe.

Ali je Slovenija, ker ne dosega zastavljenih ciljev sil, nekredibilna članica Nata?

Nedoseganje ciljev, zlasti če so okoliščine bistveno spremenjene, ne more biti znak za nekredibilnost. Mi povemo, da nekih ciljev ne moremo izpolniti, povemo pa tudi, da jih bomo izpolnili v prihodnje, ko bodo razmere drugačne.

Bomo svojo kredibilnost povečali z okrepljenim sodelovanjem na misijah v tujini, kot vas je mogoče razumeti zadnje čase?
Slovenija mora na določenih točkah ostati verodostojna. Popolnoma verodostojna je lahko na operacijah, ker so naši vojaki res dobri. Vendar ne povečujemo prisotnosti. Ostajamo v okvirih 530 in 600 pripadnikov Slovenske vojske in civilnih strokovnjakov. Ne bomo šli na to, da jih bomo imeli 900 ali tisoč. Tega s to vojsko, ki je že zelo utrujena od operacij, ne zmoremo. Znotraj števila operacij se poskušamo specializirati za tiste naloge, ki jih najbolj znamo. Poskušamo pomagati kakovostno.

Ljubica Jelušič © Nik Rovan

 

Opozorili ste, da je z zmanjšanjem sredstev za vojsko varnost na skrajni meji. Kako se to kaže tudi za sile na operacijah v tujini?

Nimamo svojega letala, čeprav bi ga morali imeti že leta nazaj, nenehno moramo računati, da nas bo nekdo drug pripeljal nazaj. Tako je težko vojaku pogledati v oči in mu reči: “Pošiljamo te na nevarno območje, kjer se razmere lahko spremenijo v vojno, vendar ti ne moremo zagotoviti, da boš lahko prišel nazaj.”

V tem trenutku zmanjševanje sredstev za obrambo ...
... nakup transportnega letala potiska še bolj v prihodnost.

 

Ima čin poročnice, nima pa orožja

Služenje vojaškega roka. “Vojaški rok je bil sestavina študijskega procesa, ker brez obveznega služenja vojaškega roka in stažiranja v enotah vojske za pridobitev čina v rezervnem sestavu ni bilo mogoče zagovarjati diplome,” pravi Jelušičeva, ki vojaškega roka, če ne bi bilo obvezno, ne bi služila.

Orožje. “Doma nimam nobenega orožja, razen jezika seveda, če je to orožje. Nazadnje sem uporabljala orožje v smislu streljanja, urjenja z orožjem, ko sem bila na stažiranju.”

Ste najbolj priljubljena ministrica v slovenski vladi. Menite, da tudi zato, ker ste ženska? Boste ženske obrambne ministrice opaznejše na vrhu Nata v začetku aprila?
Pet obrambnih ministric bo na vrhu Nata. Mislim pa, da tam spol ni pomemben. Pomembno je, kaj poveš ... Res pa je, vsaj pri obrambnih ministricah, ki jih jaz poznam, da so v svojih državah zelo dobro sprejete. Zlasti lahko to trdim za špansko obrambno ministrico, ki je tudi ena od najbolj priljubljenih ministrov svoje vlade. Opravlja zelo zahtevno vlogo, ker v Španiji o mednarodnih operacijah odločajo v parlamentu, in to je situacija, ko moraš biti pripravljen na vse vrste političnih bojev.

Ste jo, glede na to, da tudi sami želite, da bi o mirovnih operacijah odločal parlament, prosili za kak nasvet?
Nisem. Dovolj je, da opazuješ čoveka, kako ravna, in vidiš, kako si prizadeva za svoje vojake. Ona je ministrica, ki obiskuje svoje vojake na misijah. Španski načelnik generalštaba, ki je bil pred kratkim tudi pri nas, je o njej govoril z velikim ponosom. Ko smo ga vprašali o vojaškostrateških odločitvah, je odgovoril: “To bo moja ministrica uredila.” To vojaško zaupanje vanjo kot žensko ministrico je bilo meni neverjetno čudovito sporočilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.