Slovenija
67 ogledov

"Jezovi pri nas so slabo vzdrževani"

Poplave daljšega trajanja se pri nas lahko pojavijo le na kraških poljih in Ljub Žurnal24 main
Poplave po Evropi in svetu so v zadnjih tednih zahtevale številne smrtne žrtve. Protipoplavni jezovi pa so pri nas zelo slabo vzdrževani, zatrjujejo strokovnjaki. Država trdi drugače.
Slovenski predpisi možnost protipoplavne gradnje sploh ne predvidevajo, čeprav imamo zelo lepe primere in izkušnje. V Sloveniji je gradnja tudi v mirni stoječi vodi, globlji od enega metra, prepovedana.
Mitja Brilly

Ob hudih poplavah, ki so v zadnjih tednih prizadele Poljsko, Češko, Nemčijo, Litvo in številne druge države po svetu, se vedno bolj zavedamo, da stoodstotne varnosti pred naravnimi nesrečami ni. V Görlitzu, mestu tik ob meji s Poljsko, je popustil jez in celotno območje se je znašlo pod vodo. O varnosti slovenskih jezov smo povprašali Mitjo Brillyja, profesorja za hidrologijo in urejanje režimov voda na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani.

Primernega vzdrževanja v Sloveniji ni
"Jezovi v lasti elektrogospodarskih organizacij, zgrajeni za proizvodnjo električne energije, so dobro vzdrževani. Jezovi, zgrajeni za potrebe namakanja ali zaščite pred poplavami, pa
so vzdrževani  nezadostno. Preprosto nimamo ustreznih predpisov in dovolj sredstev za vzdrževanje teh objektov. Na srečo objekti niso večjih dimenzij in ne zadržujejo velikih količin vode, vendar bi porušitev posameznega lahko povzročila smrtne žrtve. Tudi dobrih primerov dobrega in primernega vzdrževanja v Sloveniji ni," je povedal Brilly, ki dodaja, da bi lahko država zagotovila večjo varnost, a da ni pripravljena narediti niti prvega koraka.

"Država si je umila roke"

Brilly dodaja, da v Sloveniji nimamo niti uradnih kart poplavnih območij in da je precejšna proračunska sredstva porabila civilna zaščita. "Na osnovi direktive o zaščiti pred poplavami EU bi jih morala država v naslednjih letih izdelati. Država pa si je preprosto umila roke – izdala uredbo in v praksi breme prevalila na posamezne investitorje, ki želijo izvesti posege na potencialno poplavnih območjih," je povedal Brilly, ki še pravi, da je izdelava dokumentacije draga in v strokovnem smislu zelo slaba.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Na MOP pripravljajo petletni načrt programa vodnega sklada, v katerega se uvršča tudi izvajanje najnujnejših investicijsko-vzdrževalnih del na pregradah, ki zajemajo izvedbo obnove objektov, hidromehanske opreme, vzpostavitev daljinskega vodenja in upravljanja ter posodobitev sistema spremljanja in opazovanja pregrad.

 

11 milijonov evrov na leto
Na ministrstvu za okolje in prostor so nam povedali, da  Agencija RS za okolje namenja za redna vzdrževalna dela za obratovanje in vzdrževanje objektov vodne infrastrukture, med katere spadajo tudi jezovi, okoli 11 milijonov evrov na leto.

"Do katastrof vedno lahko pride, na kar kažejo dogodki tako pri nas kot po svetu in jih verjetno nikoli ni možno izključiti, čeprav se za objekte skrbi, saj so bolj kot katerikoli drugi objekti izpostavljeni naravnim silam in vplivom," še pravijo na ministrstvu.

Dodajajo, da novejše objekte, kot je zadrževalnik Drtijščica, opazujejo tudi daljinsko z vzpostavljenim sistemom alarmiranja v primeru doseganja kritičnih razmer. "Ostale opazujemo z ogledi. To so stari objekti, kot sta zapornici na Ljubljanici, na Ambroževem trgu in na Gruberjevem prekopu," poročajo z ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.