Slovenija
382 ogledov

Jonas bo dobil sosede

Tam, kjer ima hišo znani televizijski voditelj Jonas Žnidaršič, je najprej stala Žurnal24 main
Vzhodni Pacug. S prostorskim načrtom bo padlo najmanj 22 črnih gradenj. Z ureditvijo območja bo občina v žep pospravila dva milijona evrov.
Vsaj polovica lastnikov parcel v vzhodnem Pacugu je tam pripravljena stalno prebivati. Mednje sodim tudi sam.
Doro Hvalica

Črne gradnje. Na območju vzhodnega Pacuga, znanem predvsem po mladinskem letovišču in domu paraplegikov, bo očitno le konec črnih gradenj. Piranski svetniki so ta teden namreč sprejeli osnutek podrobnega prostorskega načrta za to območje, ki obsega blizu 25 tisoč kvadratnih metrov.

Legalnih le pet objektov
Trenutno je tam legalno zgrajenih le pet objektov, je pa zato mogoče najti različne "začasne" stanovanjsko-počitniške objekte v podobi lesenih kolib, montažnih hišic in celo počitniških prikolic za kampiranje. Nedovoljenih gradenj je najmanj 22, ko pa bo novi podrobni prostorski načrt sprejet, bo mogoče zgraditi 31 novih stanovanjskih objektov. Predvidena je pritlična oziroma dvoetažna gradnja, predpisana pa je tudi velikost bazenov, ki ne smejo biti večji od 50 kvadratnih metrov.

Občini do dva milijona
Pričakovanja
. "To območje bo končno urejeno. Vprašanje je, kam se steka vsebina iz greznic. Inšpekcijske službe so bile v preteklosti neučinkovite, zdaj pa bomo naredili red in s komunalnimi prispevki, tako čez palec, v proračun občine dobili do dva milijona evrov," ocenjuje piranski podžupan Gašpar Gašpar Mišič. Sedem parcel na območju je sicer v lasti občine.

Med lastniki zemljišč je na primer Doro Hvalica, znan tudi kot nekdanji pogajalec oziroma vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja. "Sam si nikakor ne bom omislil bazena, saj je do morja le sedem minut, ni pa izključeno, da se kdo od lastnikov parcel ne bo 'izprsil' v tem smislu. Ker so finančne zmožnosti lastnikov zemljišč različne, dopuščam tudi možnost, da bo kdo od nas parcele prodal, saj bo strošek komunalne ureditve znašal od 30 do 35 tisoč evrov," razmišlja Hvalica. Zanika, da bodo po ureditvi območja, tedaj se bo parcelam vrednost močno povečala, te špekulativno preprodajali naprej. "Vsaj polovica od nas, ki smo lastniki parcel na območju, je tam pripravljena tudi stalno prebivati; mednje spadam tudi sam," pravi.

Namembnost zemljišča v Pacugu je bila pred leti iz kmetijske spremenjena v stanovanjsko, pri tem pa je tudi ostalo. Nekateri investitorji, hišo ima na primer znani televizijski voditelj Jonas Žnidaršič, so bili pri urejanju potrebnih formalizmov uspešnejši kot skupina, zbrana okoli Hvalice. "Kjer ima Jonas zdaj hišo, je bila najprej ena manjša črna gradnja z balkonom, ki je lastniku nikakor ni uspelo legalizirati. Začelo se je že rušenje, nato pa je zadevo prevzel Jonas in v dveh mesecih uredil papirje," se spominja sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.