Slovenija
58919 ogledov

Jonas Žnidaršič prvič nastopil kot poslanec v DZ: Jebenti, da ne morem bit' tiho

Novice: Volitve v državni zbor 2022 Jonas Žnidaršič
1/2
Saša Despot
Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, katerega član je tudi poslanec SD Jonas Žnidaršič, je s petimi glasovi za in devetimi proti predlog za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi ocenil kot neprimeren. Pobudo za referendum je vložila SDS, ki želi s tem preprečiti širitev vlade Roberta Goloba iz 17 na 20 resorjev.

Predlog za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakon o vladi so že na ustanovni seji DZ vložili v SDS. Menijo, da se bo s povečanjem števila ministrstev razširila javna uprava, s tem pa tudi javnofinančni izdatki, zato se mora po njihovem mnenju o tem odločati ljudstvo. Poudarjajo, da gre za zagotavljanje služb tistim, ki so na volitvah izpadli iz parlamenta in za zagotavljanje sredstev nevladnim organizacijam, ki da so sedanji koaliciji pomagali "do 53 sedežev v parlamentu". Poslanec SDS Branko Grims je dejal: "Da se naredi dovolj prostora pri koritu, ljudje pa naj to plačajo."

"Prisegel sem si, da bom s prvim javnim nastopom začel pozno, da se bom najprej potuhnil in čim več naučil, ker je to moja prva politična izkušnja, ampak jebenti, da ne morem biti tiho," je svoj prvi nastop kot poslanec stranke SD v državnem zboru začel Jonas Žnidaršič.

Koalicijski poslanci so opoziciji očitali tudi zlorabo instituta referenduma in nagajanje. "Vnaprej kritizirati nekaj, kar se še ni oblikovalo, je neproduktivno in neupravičeno," je dejala poslanka Gibanja Svoboda Tamara Kozlovič.

Zakonodajno-pravna služba DZ je s pravnega vidika ocenila, da so formalni pogoji za razpis referenduma izpolnjeni in vprašanje primerno. Predstavnik ministrstva za javno upravo Jure Trpič pa je dejal, da je namen posvetovalnega referenduma preveriti javno mnenje za posebej zahtevna vprašanja, ne pa za organizacijske akte vlade. Zato meni, da bi moral biti "opozicijski manever zavlačevanja" zavrnjen.

volitve v državni zbor 2022 Jonas Žnidaršič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tale ovalna miza, za katero sedim, me je spomnila na poker mizo in priznam, včasih sem rad igral poker, s čimer sem prenehal pred 15 leti, mladost je norost, ampak vseeno mi je pa nekaj ostalo iz tistih časov. Če pomislim po kartaško, pogledam svoje karte in nato pogledam čez mizo, obraz nasprotnika in se ne morem znebiti občutka, da fantje in dekleta tamle blefirajo. Meni se zdi, da si vi sploh ne želite referenduma," je dogajanje na seji odbora ponazoril Žnidaršič in dodal: "Dajmo narediti en miselni preizkus. Kaj bi se zgodilo, če bi mi rekli, pa dajmo imeti referendum. Si res mislite, da bi vi na referendumu zmagali. Halo!? Ravnokar smo imeli volitve, ljudstvo je jasno pokazalo, kaj si želi, v katero smer hoče. A zdaj bo pa slovenski volivec kar naenkrat – po lekciji, ki smo jo imeli z referendumom o vodah in lekciji na volitvah – rekel: 'Saj glasoval sem za Goloba, za spremembe, želim drugačno vlado, ampak, hudiča, zdaj se bom pa premislil. Halo! Halo!? Če bi bil moj denar, bi rekel, pojdimo na referendum. Ampak to košta. Referendum košta štiri milijone evrov. To ni moj denar!"

Na seji odbora je sicer že na začetku prišlo do zapleta, saj je bil predstavnik predlagatelja poslanec SDS Zvonko Černač odsoten. Ta je zadolžen za obrazložitev predloga, zato je predsednica odbora Tereza Novak želela sejo nadaljevati z razpravo. Poslanec SDS Branko Grims je proti temu ostro protestiral, saj je na seji želel predlog obrazložiti namesto Černača. Kot je pojasnila poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, bi morala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec o tem obvestiti DZ, pa tega ni storila. Novakova je pojasnila, da lahko za zamenjavo predstavnika predlagatelja zberejo podpise vseh 27 poslancev SDS, ki so podpisani pod predlog in zato odredila 15 minut premora. Tudi po premoru v SDS podpisov niso predložili, seja pa se je nadaljevala z razpravo.

Komentarjev 96
 • rd2dmk2 09:12 23.junij 2022.

  ne pozabit, vsi tukaj vSLO smo potomci komunistov eni tistih ta pravih, poštenih, drugi pa tistih, ki so z rdečo knjižico iskali svoje koristi. in ne migovort o svinčeneih časih. če je fajmošter lahko hodil od šole do hiše in ...prikaži večn zbiral otročiče za verouk, ni blo svinčenih časov. so pa danes časi gnilobe, ko ljudje se cele dneve zmerjate med sabo, pa ste pred leti skupaj v cerkvi bili pri žegnu in polnočnici. in kot preradi pozabite najhujši proti kadilci so bivši kadilci in isto je z komunisti.

 • Avatar pantani
  pantani 07:16 22.junij 2022.

  Upam, da jim bo Jonas nalil čistega vina!!!

 • joze95 21:59 21.junij 2022.

  Odlično! tako bo predstavnik slovenske kulture DOKAZAL, da je naša nekultura sinonim ze žabarjevo brezdelje in lenuharjenje temeljni cilj neurejenega predstavnika žabarjev. Sramota, dokaz neartikulirane slovenke besede, jezika, ki ga iz odrskih desk ne zmore prenesti v vsakdanje življenje, ker ...prikaži več ga ne zna in ne razume. Samo tako naprej, še nekaj nastopov in velika kultura ljubljanskih bifejev bo prišla do parlamenta!