Slovenija
7 ogledov

Joras prekinil gladovno stavko

Joško Joras ne stavka več. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Joško Joras je danes sporočil, da je v soboto prekinil gladovno stavko. Za to se je odločil zaradi zdravstvenih težav in po tem, ko je za pomoč prosil Evropski parlament.

Kot je Joras zapisal v izjavi za javnost, so vzroki za prekinitev stavke prošnja za pomoč, ki jo je poslal Evropskemu parlamentu, spoznanje, da od slovenskih politikov ne more pričakovati pomoči, in dejstvo, da je njegovo "telo začelo sporočati, da nekaj ni v redu".

Joras je zaradi dolgoletnih težav z dostopom do svoje hiše gladovno stavkal že od 14. julija do 4. avgusta. Tedaj je stavko prekinil, nato pa jo je 20. avgusta nadaljeval, saj zapornice na dovozni poti do njegove hiše niso odstranili.

V kabinetu premierja Boruta Pahorja so ob Jorasovem nadaljevanju stavke sredi avgusta zapisali, da sporne zapornice za zdaj ni mogoče umakniti, si bodo pa prizadevali za spremembo načina prehajanja mimo nje za upravičence do dovozne poti.

Konec avgusta je Joras poslal peticijo Evropskemu parlamentu, v kateri je zapisal, da je njegovo življenje postalo nemogoče zaradi "ukrepov in aktov hrvaških oblasti, ki je okupirala ozemlje na levem bregu reke Dragonje" in zaradi "neizvajanja suverenih obveznosti slovenske države na tem območju".

Omenjena peticija je eden od razlogov, zakaj je Joras v soboto gladovno stavko znova prekinil. V današnji izjavi je še zapisal, da od slovenskih politikov ne more pričakovati pomoči, "saj niso dorasli nalogi", in poudaril, da je pisal že več pisem odgovornim, "a razen lepih besed ni dobil nobenega odgovora".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.