Slovenija
21 ogledov

Joras se za pomoč obrača na EU

Joras je na svojo hišo obesil transparent "Pozor! Okupirano slovensko ozemlja." Žurnal24 main
Joško Joras se je zaradi omejevanja dostopa do njegove domačije odločil, da primer preda Evropskemu parlamentu. Gladovna stavka pa se že pozna tudi na njegovem zdravju.

Joras je v pogovoru za zurnal24.si dejal, da se je zaradi gladovne stavke "ravno zaradi tega umaknil domov, ker je prišlo do določenih sprememb v telesu in je težko tam, kjer nimaš nobenih možnosti kar koli narediti. Ne stokam, samo povem vam, da je prišlo do nekih sprememb v telesu". Sogovornik je ob tem dejal, da se zaenkrat še počuti v redu.

S peticijo do pravice
V peticiji, ki jo je Joras poslal komisiji za peticije v Evropskem parlamentu, tako zahteva, da se pri pogajanjih za pristop Hrvaške k Evropski uniji spoštujejo temeljni principi unije: spoštovanje pravne države, človekovih pravic in zasebne lastnine.

Glede na to, da sem po mojem prepričanju izčrpal vse možnosti, da bi lahko apeliral na naše politike, da mi omogočajo normalno življenje, kot ga oni živijo v Republiki Slovenije, ne zahtevam nič drugega za sebe in mojo družino. Da lahko prihajam neovirano do svojega doma in da lahko poslovno delujem tako, kot mi ustava v 76. členu omogoča.
Joško Joras za zurnal24.si

Joras tako v peticiji (celotno besedilo si lahko preberete na tej strani) opiše, kako je Hrvaška leta 1991 zasedla del slovenskega ozemlja in morja, slovenske oblasti pa so se v zadnjih 19 letih "omejevale na pošiljanje diplomatskih not v Zagreb, ki pa so ostale brez vsakršnega učinka".

"Zaradi ukrepov in aktov hrvaških oblasti, ki je okupirala ozemlje na levem bregu reke Dragonje, ta izvaja policijsko oblast in zaradi neizvajanja suverenih obveznosti slovenske države na tem območju je življenje postalo nemogoče. Kršijo mi temeljne človekove pravice," je v peticiji zapisal Joras in dodal, da kljub pravnomočni odločbi Piranskega sodišča slovenske oblasti s policijskimi ukrepi preprečujejo izvršitev sodne odločbe glede stare dovozne poti do doma.

Ker odločba tudi po sestanku med slovenskim premierjem Borutom Pahorjem in njegovo hrvaško kolegico Jadranko Kosor ni v celoti uresničena in ker tudi gladovna stavka ni pomagala, Joras Evropski parlament prosi, "da prisluhnete mojemu pričevanju in pošljete na moje omenjeno ozemlje predstavnike vaše komisije ter da na podlagi 157/3 člena posredujete mojo informacijo in vaše mnenje evropski Komisiji in Svetu ministrov Evropske Unije".

Joras gladovno stavka
Joško Joras sicer od 20. avgusta nadaljuje gladovno stavko, ki jo je začasno prekinil 4. avgusta. Za to se je odločil, ker zapornica na dovozni poti do njegove hiše ostaja, režim prehajanja mimo nje pa ni spremenjen.

 

Iz kabineta predsednika vlade so takrat sporočili, da vlada deluje skladno z mednarodnimi dogovori in obstoječo zakonodajo ter tako izvaja aktivnosti za ureditev dostopa do Jorasovega domovanja.

Postavljena je bila klančina, ki omogoča lažji dovoz, med slovensko in hrvaško policijo pa je sklenjen dogovor, da se Jorasu in njegovim domačim ne otežuje prehoda do hiše.

 

Same zapornice, kot so takrat zapisali v kabinetu premierja, ni mogoče umakniti. Lahko se spremeni le način prehajanja mimo nje za upravičence dovozne poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.